Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uganda ziyareti öncesi havalimanında bazı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya ile ilişkilerin farklı bir konuma taşımanın gayreti içerisinde olması gerektiğini söyleyen Erddoğan, “Biz Türkiye olarak suçlu sandalyesinde oturan bir ülke değiliz ve biz kesinlikle münasabetleri bozmak isteyen bir ülke de değiliz. Tam aksine Rusya ile münasebetleri arzu eden bir ülkeyiz. Sayın Putin ile bizim ilişkilerimiz gerçekten çok farklı bir noktadayken, iki iyi dost noktasındayken böyle bir konuma gelmiş olması veyahut da bir pilotun yapmış olduğu hata veya bir yanlış sebebiyle koskoca Türkiye'yi feda etmesi gerçekten düşündürücüdür. Burada Rusya ile münasebetlerimizi kesinlikle yeniden geliştirmenin, yeniden çok daha farklı bir konuma taşımanın gayreti içerisinde olmamız gerekir” dedi.

Erdoğan kendisiyle birlikte çay toplayan yargı organlarının başkanlarına yapılan eleştiriler için "Ben şu anda bir siyasi partinin genel başkanı değilim. Halkının yüzde 52 oyunu alarak seçilmiş bir cumhurbaşkanıyım. Yargı organının da yürütmenin de yasama organının da cumhurbaşkanıyım. Böyle bir yaklaşım içine giren muhalefet hala siyaset öğrenememiş. Bunlar Tayyip Erdoğan birine selam verse 'Niye selam verdin' diye hesap soracaklar. Bunlar boşuna yoruluyorlar. Yasal, ahlaki olarak hiçbir yanlış yolu yoktur. Bunlara alışamadılar bugüne kadar. Daha çok devletin milletle kaynaşmasını görecekler" ifadelerini kullandı

"İsrail ile ilişkiler olumlu"

Erdoğan, İsrail ile ilişkilerin olumlu olduğunu söyleyerek " İsrail'e Gazze'ye ambargonun giderilmesi konusunda teklifler yaptık. Gelişmeler olumlu gibi görünüyor.Gazze'de cami, okullar yıkıldı geçtiğimiz dönemde. İsrail "Bunlar Türkiye üzerinden yapılırsa kabul ederiz" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI ÖNCE "RUS UÇAĞI" SONRA "TAHMİN EDİLİYOR" AÇIKLAMASI YAPMIŞTI

Suriye sınırında bir savaş uçağının düşürüldüğüne dair haber gündeme bomba gibi düşmüştü. Anadolu Ajansı’ndan konu hakkında saat 10.45'te tek cümlelik bir haber geçilmiş. Haberde “Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği ve uyarılara da aldırmadığı için angajman kuralları çerçevesinde düşürülen uçağın Su 24 tipi Rus uçağı olduğunu kaydetti.” demişti.

’nın 11.06'da yayınladığı haberde ise şu ifadeler yer almıştı:

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye sınırında sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesi hadisesini yakından takip ederek bir dizi telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak olaya ilişkin bilgi verdi.

Başka yetkililerden de bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyu Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de görüşeceği öğrenildi.

RUS UÇAĞI OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Kaynaklar, Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği ve uyarılara da aldırmadığı için angajman kuralları çerçevesinde düşürülen uçağın Rus uçağı olduğunun tahmin edildiğini belirtti."

MUHALEFETE 'ÇAY' YANITI

Erdoğan, muhalefetin yargıyla ilgili eleşririlere ise şöyle yanıt verdi: 

Ben şu anda bir siyasi partinin genel başkanı değilim. Halkının yüzde 52 oyunu alarak seçilmiş bir cumhurbaşkanıyım. Yargı organının da yürütmenin de yasama organının da cumhurbaşkanıyım. Böyle bir yaklaşım içine giren muhalefet hala siyaset öğrenememiş. Bunlar Tayyip Erdoğan birine selam verse 'Niye selam verdin' diye hesap soracaklar. Bunlar boşuna yoruluyorlar. Yasal, ahlaki olarak hiçbir yanlış yolu yoktur. Bunlara alışamadılar bugüne kadar. Daha çok devletin milletle kaynaşmasını görecekler."


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr