Batman’da düzenlenen “Ölümlere sessiz kalmayacağız, taleplerimiz kabul edilsin” mitinginde konuşan BDP Genel Başkanı Demirtaş, "Adalet Bakanı tek başına Kürt sorununu çözemez. Çözüm anahtarı İmralı’dadır. Adalet Bakanı bu konuda daha cesur olmalıdır" dedi.

"Bakın Ortadoğu'da Kürt devleti kuruluyor"
Öcalan ile görüşmeye izin verilmemesine tepki gösteren Demirtaş, 1,5 yıldır İmralı’ya gidilememesi için gösterilen “koster bozuk” gerekçesinin yalan olduğunu vurguladı. Lozan antlaşmasının Kürtlere anadilde eğitim hakkı tanıdığını belirten Demirtaş, "Kanunsuzluk, hukuksuzluğu bir kenara bırakıp hükümet ve devlet gibi davranın, karşınızda bir halk var. Bakın Ortadoğu’da Kürt devleti kuruluyor" dedi.

İmralı’ya gitmeleri halinde müzakerelerin yeniden başlayabileceği zemini hazırlayacaklarını vurgulayan Demirtaş, "Bu kadar basit bir yolu denemek yerine gece gündüz tutuklama, ölüm, kan, işkence, tehditle bir sonuç alamazsınız. Lozan Antlaşmasını hatırlatmak istemiyoruz. Kürdistan’ı 4 parçaya bölmüş antlaşma olmasına rağmen, Kürtlere anadilde eğitim hakkı tanımıştır. Ama 2012 yılında halk bu haklardan yararlanamıyor" dedi.

Türkiye’de 59 Cezaevi’nde 600’den fazla tutuklunun açlık grevi yaptığını belirten Demirtaş, "Öcalan’ın özgürlüğünü ve fikirlerini savunmak suç değildir. Açık açık savunuyor belirtiyoruz. Bir halk önderleri özgür olmadan çözüm sürecine giremez. Bir halkın ana dilde eğitim hakkı olmadan, kamu kuruluşlarında anadilini kullanmadığı takdirde barış süreci yaşanmaz" dedi.

Selahattin Demirtaş konuşmasının sonunda cezaevlerinde açlık grevini sürdüren tutuklular için Salı günü hayatı durdurma çağrısı yaptı.