Uzun tutukluluğun 5 yıla indirilmesinin yasalaşmadan önce serbest bırakılacaklar arasında Malatya Zirve Yayınevi davasından yargılanan kişilerin adlarının olmadığını belirten Bozdağ, tahliyelerin öngöremedikleri bir karar olduğunu ifade etti. 

Protestan Kiliseler Derneği, Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir görüşme talebinde bulunmuştu. Bu talebe ilk olarak Adalet Bakanı yanıt verdi. Bugün saat 10.30 civarında başlayan görüşme yaklaşık yarım saat kadar sürdü. Protestan Kiliseleri Derneği, görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada Bozdağ’ın gittiği yerlerde, 'Eli kanlı katilleri neden serbest bıraktınız?' sorusuyla çok karşılaştığını ifade ettiği vurgulandı. Görüşmeye ilişkin yapılan açıklama şöyle: "Gittikleri yerlerde, 'Eli kanlı katilleri neden serbest bıraktınız?' sorusuyla çok karşılaştıklarını ifade etti. Bunu asla istemediklerini ve beklemediklerini söyledi. Söz konusu sanıkların tahliyesinin kendilerini yaraladığını, öngörmedikleri bir karar olduğunu, zira cinayet davasından dolayı 5 yılla sınırlanan tutukluluk süresi kararından faydalanabileceklerini, ancak devam eden Ergenekon örgütü davasından dolayı tutukluluklarının devam etmesi gerektiğine inandıklarını söyledi. Tutukluluk kararının yasalaşmasından önce serbest bırakılabilecekler arasında Malatya Zirve Yayınevi davasından yargılanan 5 katil zanlısının adlarının listede olmadığını, onların zaten faydalanamayacağını düşündüklerini sözlerine ekledi, ancak tahliyeler gerçekleştikten sonra rahatsız olduklarını dile getirdi. Kamuoyu baskısı ve kendilerinin de bu tahliyeleri içlerine sindirememeleri için hemen elektronik kelepçe takılmasını istediklerini, birkaç gün önce de savcılığında zanlıların yeniden tutuklanmaları için harekete geçtiğini bildirdi."

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın davayı yakından takip ettiğini ifade ettiği belirtilen açıklamada, yapılan itiraza yakın bir zamanda yanıt geleceğini söylediği kaydedildi. Açıklamada şunlar dile getirildi: "Davayla ilgili gerçekleşebilecek olumsuz sonuçlardan en başta Türkiye’nin zarar göreceğini, bir insan olarak en adil yargılamanın gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Bu arada eğer davaya bakan heyet değişse bile örgüt davasından dolayı yeniden tutuklanmaları davanın sağlıklı ve tedirginlikten uzak bir şekilde devam edebileceğini ifade etti."

Dernek görüşmeye katılan Suzanna Geske’in ise aile olarak yaşadıkları tedirginliği, çocuklarının yalnız evde kalamamalarını, Malatya’yı sevdiklerini ifade ettikten sonra 2 yıl önce yaptığı vatandaşlık başvurusuna halen yanıt gelmediğini söyledi. Bekir Bozdağ bu konuyla bizzat ilgileneceğini aktardığını bildirdi.