OHAL İnceleme Komisyonu Temmuz 2017 tarihinde çalışmaya başladı.  Toplam başvuru 107 bin 76 kişi.  Göreve başladığı tarihten itibaren 8 ayda 6400 başvuruyu sonuçlandırmış ve bunlardan sadece 100 kişi göreve iade edilmiş, diğer 6300 kişinin göreve iade talebi ret edilmiştir.

Bu tablodan iki sonuç çıkarabiliriz;

1-107 bin 76 başvuru ne kadar sürede sonuçlandırılabilir?

2- Sonuçlanan dosyalarda göreve iade oranı.

Başvuruların tamamının OHAL İnceleme Komisyonunda sonuçlandırılması mevcut tempo ile yaklaşık 10 yılda mümkün olabilecektir.

Göreve iade oranı ise %1,5 civarındadır.

10 YIL süre OHAL  İnceleme Komisyonunda bütün dosyaların sonuca bağlanma süresi, ya yargı süresi..  Hesaplanması çok zor ama biz AİHM hariç bu süreci 15 yıl olarak tahmin edebiliriz.  AİHM süreci başvuru şekline ve AİHM’e bağlı. AİHM pilot başvuru ile gidilir ve Pilot Karar usulüne karar verilirse en fazla 2 yılda bütün başvurular sonuçlanabilir. Aynı şekilde Anayasa Mahkemesi süreci de kısaltılabilir.

Sonuç olarak bugünden bakıldığında kamu görevinden ihraç edilenlerin önünde en iyimser şekilde ortalama 15 yıl bir yargı süreci görünmektedir.

Bütün bu süre tahminlerini altüst edecek gelişme bir aşamadan sonra AİHM’in iç hukukta etkili kanun yolu olmadığına karar vererek başvuruları kabul etmesidir.  Buna örnek; süreçte OHAl sürecinin yıllar süreceği anlaşılır, kamudan ihraç edilenler bunu gerekçe göstererek yeniden AİHM’e başvururlarsa AİHM bu nedenle, iç hukukun etkili olmadığı nedeniyle başvuruları kabul edebilir.

Çivisi çıkmış günümüz dünyasında geleceğin neyi getireceğini, önümüzde nasıl bir AB, AİHM ve dünya olduğunu kestirmek zor görünüyor.

Adil bir dünya dileğimizle…

Av. Rahmi Ofluoğlu