Eskişehir’deki Gezi Parkı gösterilerinde copla dövülen avukat Alper Can Aykaç’ın kazandığı 10 bin liralık tazminat Eskişehir Bölge İdare Mahkemesi’nce iptal edildi. Mahkeme, Aykaç’ın yaralanmasının müdahalenin ‘istenmeyen sonucu’ olduğunu belirtip “Her istenmeyen sonucun idarenin tazmin sorumluluğunu doğurması mümkün değildir” dedi.

Eskişehirli avukat Alper Can Aykaç 2013’teki Gezi Parkı gösterileri sırasında ensesine, başına, yüzüne ve vücuduna gelen 30 cop darbesiyle yaralandı. Kafa travması geçiren Aykaç’ın vücudunda çok sayıda ekimoz ve sıyrık saptandı. Aykaç’la birlikte meslektaşı Ayşegül Kumaş da yaralandı.Açılan dava sonucunda İçişleri Bakanlığı, Aykaç’a 10 bin TL tazminat ödemeye mahkûm edildi.

PROSEDÜRE UYGUN

İçişleri Bakanlığı, karara itiraz etti. Bakanlığın itirazını değerlendiren Eskişehir Bölge İdare Mahkemesi kararı bozdu. Bozma kararında, eylemin yaklaşık 12 saat sürdüğü, sokaklar ve caddelerin barikatlarla kapatıldığı, devletin ve şahısların mallarına zarar verildiği, polise direnildiği ve bu nedenle zor kullanma şartlarının oluştuğu savunuldu. Gözaltı işleminin prosedüre uygun gerçekleştirildiği ileri sürülerek, “Eylemcilere gözaltı sırasında işkence yapıldığına dair bir verinin bulunmadığı, gruba yönelik olarak müdahalenin doğrudan Aykaç’a yönelik olmadığı” ifade edildi. Kararda, Aykaç’ın ‘bu müdahalenin istenmeyen sonucu olarak’ yaralanmış olabileceği belirtilirken, “Her istenmeyen sonucun idarenin tazmin sorumluluğunu doğurmasının mümkün olmadığı” ifadesine yer verildi. Kararda, kasıttan söz edilebilmesi için “istenmeyen sonucun ağırlık seviyesine ulaşması gerektiği” vurgulanarak, “Asgari eşiğin aşılıp aşılmadığının her olayın kendi şartları dahilinde, müdahaleye maruz kalanın cinsiyeti, yaşı, sağlık durumu ve müdahalenin amacı gibi unsurların değerlendirilmesi suretiyle saptanabileceği” görüşü dile getirildi.

SEVİYE AŞILMADI

Söz konusu olayda, “asgari ağırlık seviyesinin aşıldığı yönünde tespit bulunmadığından” tazminat ödenmesini gerektirecek nitelikte, Aykaç’a yönelik orantısız güç kullanma şeklinde bir eylemin bulunmadığı iddia edildi. Eskişehir 1. İdare Mahkemesi’nin kararı bu gerekçelerle iptal edildi.  Aykaç karar düzeltme başvurusu yapacak.