Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelgesi

Tarih  : 22.04.2020

Sayı    : 35831311-010.01[GV]-E.5109

Üç günlük basit usulde ticari kazanç mükellefiyetinin genç girişimci istisnasından yararlanma şartları arasında sayılan “ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunma” şartının ihlali sayılacağı ve kazanç istisnasından yararlanılamayacağı hk.

Özelge talep formunda, 08.10.2014-11.10.2014 tarihleri arasında üç günlük basit usulde ticari kazanç mükellefiyetinizin bulunduğu, 12.06.2019 tarihli itibarıyla çatı işleri faaliyetiniz nedeniyle ticari faaliyete başladığınız belirtilerek, bu faaliyetiniz  dolayısıyla genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda görüş talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. maddesinde,

“Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk Lirasına kadar olan kısmı, aşağıdaki şartlarla gelir vergisinden müstesnadır.

1. İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması,

Okumanız gereken özellikli özelgeler Okumanız gereken özellikli özelgeler

2. Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz.),

3. Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması hâlinde tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla bu maddedeki şartları taşıması,

4. Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hâli hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması,

5. Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.

İstisna kapsamındaki faaliyetlerden kazanç elde edilmemesi veya istisna haddinin altında kazanç elde edilmesi hâllerinde dahi yıllık beyanname verilir.

Bu istisnanın, bu Kanun’un 94. maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.” 

düzenlemesine yer verilmiştir.

Konuya ilişkin detaylı açıklamalar, 05.05.2016 tarihli ve 29703 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 292 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde yapılmıştır.

Buna göre, 08.10.2014-11.10.2014 tarihleri arasında üç günlük basit usulde ticari kazanç mükellefiyetiniz bulunması genç girişimci istisnasından yararlanma şartları arasında sayılan “ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunma” şartının ihlali sayılacağından, genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır.