Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelgesi

Tarih  : 09.04.2020

Sayı    : 67854564-105[725]-E.130814

65 yaş üzerinde olan ve bağımlı çalışan Mali Müşavir ile şirket arasında “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” olmadığından, diğer bir ifade ile meslek mensubunun şirketin çalışanı olması nedeniyle, şirketin mücbir sebep kapsamında değerlendirilmeyeceği hk.

Özelge talep formunun incelenmesinden; H. F. U’nun 1944 doğumlu 65 yaş ve üzeri şirketinizin bağımlı çalışan mali müşaviri olduğu, 65 yaş ve üstü meslek mensuplarının mücbir sebep kapsamında olduğu belirtilerek bu durumda, şirketinizin de mücbir sebep kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşünün istenildiği anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 518 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin 5. maddesinde, “İçişleri Bakanlığı’nca alınan tedbirler uyarınca 65 yaş ve üstünde olması veya kronik rahatsızlığı bulunması nedeniyle sokağa çıkma yasağı kapsamına giren mükellefler ve meslek mensupları ile bu Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla geçerli olan “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” uyarınca beyanname/bildirimleri bu meslek mensuplarınca verilenlerin 22.03.2020 ila sokağa çıkma yasağının sona ereceği tarih (bu tarihler dâhil) arasında mücbir sebep halinde olduğunun kabul edilmesi uygun bulunmuştur.” açıklamasına yer verilmiştir.

KORUYUCU AİLE KAPSAMINDA KORUMA ALTINA ALINAN ÇOCUĞUN AGİ HESABINDA DİKKATE ALINMAYACAĞI KORUYUCU AİLE KAPSAMINDA KORUMA ALTINA ALINAN ÇOCUĞUN AGİ HESABINDA DİKKATE ALINMAYACAĞI

Buna göre adı geçen meslek mensubu ile şirketiniz arasında “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” olmadığı bir başka ifade ile meslek mensubunun şirketiniz çalışanı olduğu anlaşıldığından şirketinizin mücbir sebep kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.