Doğu’yu fetihten ve altın arayışından önce Amerika’nın en zengin kaynağı hayvan kürküydü. Kürk avcılarının gündelik yaşamları hayvanları avlamak, toprakların sahipleri Kızılderililere kürkleri pazarlamakla geçiyordu.

Hiç bir kural yoktu, kölelik yasaldı, ayrımcılık ta vardı. Kahramanlar gözüyle bakılan bu avcılar aslında yoksul, eğitimsiz, okuma yazma bilmeyen, büyük şirketler tarafından kullanılan bireylerdi. 1800’lerdeki bu ortam çağdaş kapitalizmin beşiği gibiydi.

Beyazların yaptıkları vahşeti gördükten sonra Kızılderililerle yaşamayı seçen Hugh Glass seçkin bir avcı rehberidir. Rock Dağları Kürk Şirketi’ne hayvan avı rehberliği için beyaz avcılardan oluşan bir ekiple ava çıkar. yola çıkar. Arikara’ların saldırısına uğrayan avcılar kurtarabildikleri geyik postlarıyla birlikte kaçarlar. Glass ekibi kestirme yoldan kaleye götürecektir fakat bir boz ayının saldırısına uğrayınca ölümcül yaralar alır. Ekibin başındaki Yüzbaşı Andrew Henry, Glass’la melez oğlu Hawk’ı geride bırakmak zorunda kalır. Onları kollamaları için de avcı John Fitzgerald ve Jim Bridger’ı görevlendirir.

Makyavelist Fitzgerald, Hawk’ın gözlerinin önünde oğlu Hawk’ı öldürür, Bridger’a da yalan söyleyip Glass’ı vahşi doğanın ortasında ölüme bırakır. Mucizevi bir şekilde kendini toparlayan Glass’ın tek amacı oğlunun katili Fitzgerald’ı bulup öldürmektir.

İnsanın yaşamda kalma güdüsünü, dayanıklılığını olağanüstü bulan yönetmen Alejandro Inarritu “İnsanlar her gün hastalıkla, yakınlarının ölümüyle, yıkımla, işsizlikle savaşmak zorundalar. Filmim geleneksel bir öç öyküsü değil. Bugüne dek yaptığım en karmaşık filmim.

Katıksız sinemaya saygıda bulundum. Aksiyon öyküyü yönlendiriyor. Jack London, Joseph Conrad seviyesinde büyük bir serüven’ diyor.

İzleyiciye 360 derecelik duyumsal bir deneyim yaşatan Inarritu, açılış sekansının koreografisini önceden tasarladığını belirtiyor. Doğal ışıkta çalışarak doğayı, bitkileri belirginleştirdiklerini vurguluyor. “Filmin sesli bir tabloya benzemesini, izleyicinin doğanın içinde kaybolmasını istedim’ diyor. Eksi 30 derecenin altında, çok zor koşullarda çalıştıklarını belirten yönetmen günümüzde artık Andrei Rublev, Aguirre: Tanrı’nın Gazabı, Kıyamet gibi epik ve romanesk filmlerin çekilmediğini irdeliyor.

The Revenant (Diriliş) Yönetmen: Alejandro Gonzalez Inarritu Oyuncular: Leonardo Di Caprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter, Forrest Goodluck, Duane Howard, Grace Dove, Melaw Nakehk’o, Arthur Redcloud, Lukas Haas/ 2015, 149 dakika, BirFilm/ Format: Dvd.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr