Kemal Okuyan
10/07/2017 Pazartesi

Sağın büyük başarısı…
Bugün itibariyle Türkiye’de düzen cephesinde bir değil iki lider var. Herkes Akşener’e odaklanmışken Kemal Kılıçdaroğlu devasa bir hamle yaparak Erdoğan’ın rakipsizliğini sona erdirdi.

Ortada büyük bir başarı var. Zamanlama, yöntem, hedef, içerik açısından Kılıçdaroğlu neredeyse kusursuz bir süreç yönetti. Akıl başka yerden geldi-gelmedi tartışması bir yerden sonra anlamsız günümüz dünyasında. Kılıçdaroğlu şimdiye kadarki düşük profilden bir anda kurtuldu ve düzen cephesinin Erdoğan’ın rakipsizliğini sonlandırma arayışına kapsamlı bir yanıt verdi.

Aslında işi sanıldığı kadar zor değildi. Kendi partisinden başlayarak “Erdoğan karşısında bir şey yapmak gerek” diyen hemen her kesim -ki buna sol da dahil, CHP Genel Başkanı’nı silik olmakla, etkisizlikle eleştiriyordu. Bu eleştiriler içeriği unutturmuştu, bundan üç-dört yıl öncesinde kırıntı düzeyinde de olsa hissedilen ideolojik kaygılardan eser yoktu, konu “harekete geçsene be adam”a bağlanmıştı.

Dolayısıyla Adalet Yürüyüşü başladığında “aa yürüdü” şaşkınlığı, kısa sürede büyük bir saygıya dönüştü. Beklenti eşiği o kadar aşağıya çekilmişti ki, Kılıçdaroğlu’na çok geniş bir kesimi mutlu etmek için sırtını dikleştirip yaz sıcağında tempolu bir biçimde yürümek yetti. Yıllarca kritik dönemeçlerde hareket etmeme üzerine kurulu strateji uzun bir yürüyüşle yer değiştirdiğinde bunu sorgulayacak neredeyse kimse kalmamıştı.
YAZININ DEVAMI