Sempozyumun açılışında konuşa İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Durakoğlu, Kadir Has Üniversitesiyle birlikte düzenlenen eğitim programlarının ilk paketinde, Yeni Türk Borçlar Kanunu, HUMK ve Türk Ticaret Kanunu gibi temel yasaların bulunduğunu söyledi.
 
Yeniden yazımı tamamlanan bu temel yasalarla hukukçular için yeni bir öğrenme sürecinin başladığını belirten Durakoğlu, bu sürecin gelişmesinde ve geliştirilmesinde avukatlara önemli görevler düştüğünü bildirdi. Durakoğlu, “Bu rolü doğru oynayabilmek açısından bu çalışmaların önemi var. Bu yasaların hazırlık aşamasında bir plan çerçevesinde çalışmalarımızı ortaya koyduk. Yasa metinlerini daha önce meslektaşlarımıza gönderdik. Şimdi de bir eğitim çalışmasına başlayacağız. Bu çalışmaların ilkindeyiz. Bu çalışmalar daha da yoğunlaşacaktır” dedi.
 
Değişen Yasalar Eğitim Programı’ serisinin ikinci Sempozyumunun Türk Ticaret Kanunu hakkında 30 Nisan 2011 Cumartesi günü Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Kültür Merkezinde yapılacağını hatırlatan Mehmet Durakoğlu, eğitim programına katılamayan meslektaşlarımızın Baromuz İnternet Sitesinde yayına başlayan BaroTv’den izleme olanağı bulabileceklerini bildirdi. Durakoğlu, bu çok kapsamlı ve büyük emekler gerektiren programın gerçekleşmesine katkıda bulunanlara ve emeği geçenlere Baro adına teşekkür etti.
 
Açılışta konuşan Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Güzel de, İstanbul Barosu ile işbirliği çerçevesinde ulusal ve uluslararası hukuksal konu ve sorunları bilimin süzgecinden geçirerek değerlendirmeyi ve çözüm önerileri ortaya koymayı çok önemsediklerini söyledi.
 
Hukuk kuralları bilimsel bir temele dayalı olarak anlatılmadıkça, özümsenmedikçe adalete ulaşmanın ve memleketimizin özlediği hukuk devleti ilkesini pekiştirmenin mümkün olamayacağının altını çizen Güzel,  “Üniversitelerin ve meslek örgütlerin sorumlulukları da bu noktada ortaya çıkmaktadır. Bu sorumluluğun bir gereği olarak yeni Borçlar Kanununu bütün yönleriyle ele almak amacıyla bu eğitim programını düzenlemiş bulunuyoruz” dedi. Güzel, Baro ile iş birliği sonucu gerçekleşen Sempozyumda emeği geçenleri kutladı ve katkı verenlere de teşekkür etti.
 
Dört oturum halinde gerçekleşen ve iki gün süren Sempozyumun ilk oturumunu İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Durakoğlu, ikinci ve üçüncü oturumunu İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Başar Yaltı, dördüncü oturumunu ise İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Hüseyin Özbek yönetti.
 
Sempozyum oturumlarında, çeşitli Üniversitelerden 17 bilim adamı Yeni Türk Borçlar Kanununda yer alan hükümler için çeşitli bildiriler sundular.
 
 
İstanbul Barosu