Ekim ayında gerçekleştirilecek İstanbul Barosu seçimleri için adaylar şimdiden kolları sıvadı. Baro başkanlığı için 6 veya 7 adayın yarışması öngörülüyor. Bu isimlerden biri de sosyal demokrat ve Atatürkçü çizgisiyle tanınan avukat Dr. Başar Yaltı. Baroya kayıt olduğu 1986’dan itibaren serbest avukat olarak çalışan Yaltı, beş yıldan fazla İstanbul Barosu Yayın Kurulu üyeliği yaptı, 2005-2009 yılları arasında da Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu görevinde bulundu. İstanbul Barosu’nda 2010-2012 dönemi yönetim kurulu üyeliği yapan Yaltı, 2013-2017 döneminde ise Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı yaptı.

‘Ses çıkmıyor’

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ve yönetiminde eksen kayması olduğunu, laiklik konusundaki duyarlılığını yitirdiğini, hukuk dışı uygulamalar karşısında tepkisiz kaldığını savunan Yaltı, “Baro üzerindeki uyuşukluğun atılması gerek. 41 bin üyeli, en önemli meslek örgütlerinden biri olan İstanbul Barosu’nun hiçbir olay karşısında sesi çıkmıyor.  Mevcut yönetim bir politika olarak bu tutumu tercih ediyorlar. ‘Bize dokunulmasın, bizde koltuğumuzu koruyalım anlayışı hakim olmuş durumda.’ Böyle demokratlık, Atatürkçülük, halkçılık olmaz” dedi.  

Koltuğa yapışmayız’

‘Avukat Hareketi’ olarak, kuvvetler ayrılığı ilkesinin ve yargı bağımsızlığının ortadan kaldırılmasını, hukuk güvenliğinin yok edilmesini, yargının özelleştirilmesini kabul etmediklerini belirten Yaltı şunları kaydetti: “Biz en geniş anlamıyla hukuk devletini savunan, bağımsız, tarafsız ve etkin bir yargı için mücadele verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Halkın içinde olacağız. Koltuğa yapışıp kalmayacağız. Adaletten yana hukukçularız. Bağımsız, özgür, adil, eşitlikçi ve emekten yana bir ülke istiyoruz. Halkçı baro dönemini başlatacağız. İtiraz eden, çözüm üreten, mücadeleci, etkin bir İstanbul Barosu için yola çıktık. İtiraz etme yeteneğini yitirmiş, devrimci karakterinden uzaklaşmış, halka ve meslektaşlara umut veremeyen, Atatürk Cumhuriyeti’nin ufkun ötesini aşan aydınlanma vizyonundan yoksunluğunu barındıran bir anlayış artık baro yönetiminden gitmelidir. Demokratik hukuk devletinin yeniden inşası için mücadele edeceğiz.” 

http://m.milliyet.com.tr/yalti-halkci-baro-donemini-gundem-2722164/