İstanbul Barosu seçimlerinde temel ayıraç kabaca Atatürkçülük, çağdaşlık, demokrasi ve hukukun üstünlüğüdür.

Adaylar bu ana ayıraca göre konumlanmaktadır.

Bu ölçüte göre İstanbul Barosu seçimlerini Atatürkçü, çağdaşlıktan yana bir başkan adayının kazanacağına kesin gözüyle bakılabilir.

İstanbul Barosu seçimlerini Atatürkçü, çağdaş kesimden üç adaydan birinin kazanacağını tahmin etmekteyiz;  mevcut başkan Mehmet Durakoğlu, Av. Dr. Başar Yaltı ve Hasan Kılıç.

Bu üç adaya oy verecekleri etkileyecek kriterler;

Tanınmışlık,

Nitelik,

Örgütlülük,

Seçim kampanyası,

Tanınmışlık açısından en şanslı adayın Durakoğlu olduğu çok açıktır.

Nitelik göreceli bir kavram ama yine de hukuk doktoru olması, kitabı olması açısından nitelikte Av. Başar Yaltı’nın önde olduğu söylenebilir.

Örgütlülük açısından Av. Hasan Kılıç’ın önde olduğu gözlenmektedir.

Seçim kampanyasında basını en etkili kullanan aday Av. Dr. Başar Yaltı oldu.

Durakoğlu’nun avantaj ve dezavantajları

Halen başkan olması Durakoğlu için önemli bir avantaj oluşturmaktadır.

Ancak Durakoğlu’nun OHAL KHK’leri döneminde başkan olması ve bu dönemde avukatı ve savunmayı etkili bir biçimde savunmaması kendisi için önemli bir dezavantaj oluşturmaktadır.

Durakoğlu’nun ikinci önemli dezavantajı halefi Kocasakal döneminde Önce İlke’nin kötü bir şekilde yönetilmesi, grup üyelerinin kendi iradelerini Kocasakal’a terk etmeleri, grubu yöneten kliğin “en iyisini başkan bilir”, “başkan ne söylerse doğrudur”  gibi reisciliğin savunuculuğunu yapmalarıdır.

Durakoğlu’nun bu dezavantajları diğer adayların şansı olacaktır.

Sonuç olarak oy kullanacak avukatlar nitelik ve duruşa, ilkeye önem verirse Av. Dr. Başar Yaltı şanslı olacaktır.

Avukatlar oy verirken düşünceyi, ilkeyi ve duruşu gözardı ederse tanınmışlık ve örgütlülük öne çıkacak ve başkanlık yarışı Kılıç ve Durakoğlu arasında olacaktır.

Sonuç ne olursa olsun seçimin kaybedeni her hâlükârda Önce İlke olacaktır. Önce İlke başkan adayı Durakoğlu başkan seçilse bile tahminimiz 7 bin civarında bir oy ile seçilecektir. Önce İlke bir önceki seçimde 13 bin oy almıştı, bu kez 10 binin altında kalması Önce İlke için bir başarısızlık olacaktır.

Mert Er Karagülle: İktidarla tam barışık bir baro başkanı olmamalı Mert Er Karagülle: İktidarla tam barışık bir baro başkanı olmamalı

Avukat Rahmi Ofluoğlu