İstanbul Barosu başkanı Atlanta Baro başkanı Michael B. Terry konuşurken not tuttu ve konuşmasında başkana sorular yöneltti. Panelin en ilginç yönü bizim yargı sistemimizle Juri sisteminin karşılaştırılması oldu. Başkana ilk soruları Kocasakal yöneltti, daha sonra avukatlar sorular sordu. Bu ilginç soru, tartışma bölümünde Atlanta Baro başkanı sorulara doyurucu cevaplar verdi ve juri sistemini savundu.

JURİ NASIL SEÇİLİYOR
Juri üyelerinin seçimi bir kaç aşamada gerçekleşiyor. Önce en geniş juri adayları arasından bilgisayar programı ile örneğin 60 kişi seçiliyor, sonra bu 60 kişi içerisinden 12 kişilik juri oluşturuluyor.
 
Geniş juri veri tabanı nasıl oluşturuluyor?
Bunun için birçok kaynak bir arada kullanılıyor, başta seçmen kütükleri olmak üzere.. ABD yasalarına göre 18 yaşının dolduran ve juri üyesi olmaya engel hali olmayan herkes juri üyesi olarak atanabiliyor. İşte böylesi geniş bir veri tabanından ilk eleme yapılıyor, sonra hakim burdan bir seçim yapıyor, sonra savcı ve mudafi bu seçilenleri belli kriterlere göre sorgulayarak eleme yapıyor. ABD de juri olmaya engel birçok hal var; örneğin ceza almış olmak ve hakları iade edilmemiş olmak, dava ile ilgili ön yargıya sahip olmak gibi..
Atlanta Baro başkanına sorulan en ciddi soru şuydu bizce:
- Juri üyeleri hukukçu değil, hukukçu olmayanların yargılama yapması sakıncalı değil mi?
Başkan bu soruya şu yanıtı verdi:
-Juri hukuksal yargılama yapmıyor, jurinin görevi maddi olayları tartışmaktır. Juri olayları tartışır, hukuk hakimin işidir.
-JURİ NASIL KARAR VERİYOR, SALT ÇOĞUNLUKLA MI?
_Juri ittifakla karar verir, verilen karara bir tek kişi bile muhalefet ederse karar oluşmaz, yeni bir juri tayin edilir ve yargılama sil baştan yenilenir.
Juri bir kişiyi suçsuz bulursa hakim buna uymak zorundadır, ancak juri bir kişiyi suçlu bulursa hakim buna uymak zorunda değildir.
Atlanta Baro başkanı Micael Teryy  Georgia Eyaletinde savunma avukatlığının geçirdiği tarihsel gelişmeyi anlattı, Kocasakal ise iki sistemi karşılaştırdı. Kocasaka bizim sistemin ABD sistemine göre daha iyi olduğunu savundu.Ancak Paneli izleyen bir çok avukat da iki hukuk sistemi konusunda soru işaretleri uyandığı bir gerçek.
Panelin tamamını www.radyoadaletinsesi.com web radyosundan dinleyebilirsiniz.
Panel ile ilgili resimler aşağıdadır.
,



.