04.10.2018 tarihinde Silivri’de görülmekte olan davada, savunma görevi yapan meslektaşımız Av. Ömer Kavili, Mahkeme Yargıcı ile yaptığı tartışma sonrasında güvenlik güçleri marifetiyle duruşmadan çıkarılmıştı.

Bugün (05.20.2018) aynı yargıcın şikâyeti üzerine, Silivri’de gözaltına alınmış ve yapılan sorgusunu takiben de tutuklanmıştır.

Yukarıdaki iki cümle, çok zor yazılmıştır.

Bir avukat, savunma görevini yaparken, hiçbir koşulda duruşmadan çıkarılamaz.

Bir avukat, duruşmadan çıkarılması amacıyla yargıç tarafından salona çağırılan güvenlik güçlerine mukavemet göstermiş olsa dahi, asla tutuklanamaz.

MÜNAZARA YARIŞMASI -2 MÜNAZARA YARIŞMASI -2

Av. Ömer Kavili, duruşma salonunda avukat olarak bulunmaktadır. Açık deyişle isnat edilen fiil sabit olsa dahi, avukatlık görevinin yerine getirilmesi sırasında ika edildiği açıktır. Avukatlık Kanununun 58 ve 59. Maddeleri gereğince, hakkında soruşturma açılması Adalet Bakanlığının iznine bağlıdır. Bu izin alınmadan soruşturma yapılması yasaya açıkça aykırıdır. Bu denli kısa sürede iznin alınması mümkün olmadığına göre, yargı makamlarının yasaya aykırı bir soruşturmasından ve yasaya aykırı bir tutuklamadan söz edilmektedir.

Kaldı ki, tutuklama gerekçesi olarak yazılanların, hukukla zerrece bağıntısı yoktur. Sulandırmaktan, ters psikolojiden, mağdur göstererek haklı çıkmaktan tutuklama kararı oluşturmak, adliye adı verilen binalarda değil, kahvehane adı verilen mekânlarda duyulabilecek türden gerekçelerdir. Savunma olgusu, başlı başına bir stratejidir ve avukat bu anlamda da stratejinin uygulayıcısıdır. Avukatın savunma stratejisini, aklındaki karara uygun bulmayanların çaresizliği, hukuksuzluğu doğurmuştur.

Avukatı duruşmadan çıkararak, adaleti yok edenler, yargının içine düştüğü durumun sorumluları olacaktır.

Bu tutuklamayı asla kabullenmeyeceğiz.

Bugün bütün avukatlar olarak tutuklandık. Bu kararın anlamı budur. Tutukluluğumuza itiraz ediyoruz.

Bütün yetkilileri göreve davet ediyoruz.

Meslektaşlarımıza konu ile ilgili, ayrıca açıklama yapılacaktır.

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI