Türkiye Noterler Birliği’nden, her yıl 18 milyon dosyanın işlem gördüğü icra dairelerindeki yükü azaltacak bir öneri geldi. 

Noterler Birliği ve Adalet Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı Macaristan modeline göre, elektrik ve telefon borcu gibi küçük alacaklar, doğrudan icra yerine önce noterlere iletilecek. Noter de borçlu vatandaşa resmi bir ihtar yollayarak “Borcunu öde” diyecek. Bu aşamada ödeme yapılmazsa, haciz süreci başlayacak. Düzenlemenin, noterlik kanun taslağına eklenmesi bekleniyor. Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, Türkiye’de bir borcun ödenmemesi halinde, ihtar çekilip icra sürecinin başladığını ancak ödemenin yapılmaması sonucu dava açılmak zorunda kalındığını söyledi.
NOTER TASDİKLİ ‘BORÇ’

Bu sürece rağmen alacakların tahsilinin çoğu durumda mümkün olmadığına işaret eden Tutar, Macaristan’daki uygulamada ise ödenmemiş borçların doğrudan noterlere gittiğini ve noterlerden borçlu kişilere “Borcunuzu ödeyin” tebligatı yapıldığını söyledi. Tutar, bu aşamada ödeme yapılmazsa yaptırım ağırlaşarak doğrudan mahkeme kararına dayanan haciz başlatıldığını ve hapis cezası verildiğini aktardı. Tutar, uygulama ile ödeme oranının yüzde 60 arttığını kaydetti.


http://icrahaber.blogspot.com.tr/2014/06/noterler-icra-takibi-yapacak.html