Bir Asliye Ticaret Mahkemesinin Konkordato Gider Avansı kararı

“-Mahkemece belirlenecek ücreti sonradan tamamlanmak üzere konkordato komiseri olarak görevlendirilecek kişiler için hesaplanan beş aylık ücret tutarı;5.000,00x3x5=75.000,00 TL

-Diğer iş ve işlemler için 300,00 TL,

-iflasa tabi olanlar yönünden 15.000,00 TL konkordato avansı olmak üzere toplam (98.660,00) TL gider avansının tensip tutanağının tebliğinden itibaren 2 haftalık kesin süre içinde mahkememiz veznesine yatırılmasına, yatırılmaması halinde HMK. 114. maddesi ve 115. maddesi uyarınca dava şartı yokluğundan davanın reddedileceği hususunun davacı vekiline ihtarına, ihtarın tensip tutanağının tebliği suretiyle yapılmış sayılmasına..”

Bu kararla tayin edilen 3 geçici komiserden biri öğretim üyesi, biri Mali Müşavir ve bir diğeri de Yeminli Mali Müşavir.

YMM’in olduğu yerde Mali Müşavir ne iş yapacak?  Mali Müşavir varsa yeminlisine ne gerek var?

Öğretim üyesinin fonksiyonu ne olacak?

Sanırız  ilkesiz, kritersiz bu komiser atamaları iflasın ertelenmesi süreci ile KONKORDATO sürecinin karıştırılması, daha açık ifade ile yargıdaki kafa karışıklığı, bilirkişi  komiser ayırımını iyi yapamamak.

Üstelik atanan komiserlerin görev tanımı yapılmamış.

Kararın küçük işletmeleri iflasa zorlayan mali yönü

Konkordato talep eden şirket küçük işletme statüsünde.

Bu karar aynen kopyala yapıştır yöntemi ile büyük işletmelere uygulanıyor. Yani küçük büyük konkordato talep eden her şirkete 3 geçici komiser için 75 bin lira, konkordato avansı olarak 15 bin lira ve diğer gider avanslarıyla birlikte 100 bin liraya yakın bir gider avansına hükmedilmektedir.

Bu şirket 100 bin lira gider avansının yanı sıra ön projenin hazırlanmasına para ödeyecek, avukata para ödeyecek.. Sözün kısası konkordato talep eden şirketin en az 150 bin lira nakit parası hazır olmak zorunda.

Bu uygulama konkordato hükümlerinin sözüne de özüne de aykırıdır, eski söylemler kanunun lafzına ve ruhuna aykırıdır.

İİK 285 inci madde borçlarını ödeme güçlüğü içerisinde olan her borçlunun konkordato talep edebileceğini söylemektedir.

Maddenin sözüne göre konkordato talep edecek şirket veya şahıslar için getirilen bir sınırlama bulunmamaktadır. 50 bin lira borcu olan da 50 milyon borcu olan da konkordato talep edebilir.

Mahkeme 50 bin lira borcu olanla 50 milyon borcu olana aynı uygulamayı yapabilir mi? Ya da 1 milyon cirosu olana da 3 komiser, 130 milyon cirosu olana da 3 komiser tayininin teorik ve pratik bir anlamı olabilir mi?

Konkordato Gider Avansı Tebliği ve Yönetmeliği bu konuda net ve açık düzenlemeler getirmiştir. Mahkemeler tebliğ ve yönetmelikte yazanının neden asgarisini değil de 5 kat fazlasına karar veririler anlamak mümkün değil.

Tebliğde komiser gider avansı için asgari aylık 1000 liradan 5 aylık gider avansına hükmedilir denmektedir.

İİK 287 inci madde mahkeme geçici mühlet kararı ile birlikte bir geçici komiser atar dedikten sonra hakime takdir yetkisi bırakacak bir düzenleme ile mahkemenin alacak tutarı ve alacaklı sayısını gözönünde bulundurarak 3 komiser atayabileceği düzenlemesini yapmaktadır.

Ülkenin ciddi bir krizden geçtiği böylesi bir dönemde yasa koyucunun amacına, yasalarına özüne ve sözüne aykırı, küçük işletmeleri iflasa zorlayan bu uygulamayı anlamakta zorluk çekmekteyiz.

Adalet Bakanlığı ve HSK bir an önce duruma vaziyet etmelidir.

Av. Rahmi Ofluoğlu

Biz

Çözüm Ofis KOBİ'ler İçin Ücretsiz KONKORDATO Bilgilendirme Toplantıları 

Yapmaktadır. Toplantılara katılmak için 0537 614 62 64 Yeşim Hanım, Rezervasyon yapınız

Çağlayan Adliyesi'nin(İstanbul Adliyesi) tam karşısı

Çözüm Ofis Çağlayan
Çağlayan, no:2/4, Cihanşah Sk, 34403 Kağıthane/İstanbul
(0212) 234 32 69

https://www.google.com/maps/

Mali Sıkıntıdan Çıkış Yolları

*Çeklerinizi ve kredilerinizi ödeme güçlüğü içerisindeyseniz,

*Çeklerinizin yazılması, icra ve hacizlerin başlaması an meselesi ise,

*Çözüm için size önerilerimiz olacak.

Çözümler ve öneriler için tıklayınız