Borçlarını vadesinde ödeme güçlüğü yaşayan şirketler süre almak ve bir süre için icra ve hacizlerden kurtulup işlerini yoluna koymak ve borçlarını ödeyebilecek düzeye gelmek amacıyla Asliye Ticaret Mahkemelerine başvurup konkordato ve süre talep etmektedirler.

Asliye Ticaret Mahkemeleri kısa bir sürede geçici mühlete karar vermekte ve süreci kontrol etmesi için geçici komiserler atamaktadır.

Geçici mühlet kararı zor durumdaki işletmeler için hava ve su kadar önemli çünkü mahkemenin geçici mühlet kararı amme alacakları dahil bütün icra takiplerini, hacizleri, ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz kararlarının uygulanmasını durdurmaktadır. Ne var ki şirket avukatları mahkemenin geçici mühlet kararını almaya gittiklerinde bir sürprizle karşılaşmaktadırlar, mahkemenin yüz bin lirayı aşan konkordato ön avans kararı.. Avukatlar ön avans yatmadan bu kararı alamamaktadırlar.

Bu yüzden bugünlerde ticaret mahkemelerinin kalemlerinde öfkeli avukatlara rastlamak mümkündür.

Avukatlar kanun, yönetmelik ve tebliğin geçici mühlet kararı için bir komiser ve asgari 1000 lira maaş öngörmekte ve hakimlere şirketlerin borç miktarı ve alacaklı sayısına göre takdir hakkı tanıyarak eğer durum gerektiriyorsa üç komiser atanabileceğini öngörmektedirler. Ancak ticaret mahkemeleri 8 milyon borcu olanla 120 milyon borcu olanı bir tutmakta ve küçük, büyük bütün işletmelere 5 bin lira maaşla üç komiser tayin etmekte ve sadece komiserler için 75 bin lira avansa kara vermektedirler. Diğer avanslarla toplam ön avans 100 bin lirayı aşmaktadır.

Oysa 100 bin lira küçük bir işletme için ciddi bir rakamdır.

Ticaret mahkemeleri bu kararları ile kurtulmak için gelen şirketleri daha da zora sokmaktadırlar.

Anayasa ve HMK yargılamaların en az giderle ve süratle yapılmasını emretmektedir.  Ticaret mahkemeleri bu nedenle ekonomik yargılama ilkesine aykırı kararlar vermektedirler.

Bizce tek çözüm HSK’yı bilgilendirmek ve önlem alınmasını talep etmektir. Çünkü şirketlerin yasal yollardan çözüme tahammülleri bulunmamaktadır.

Av. Rahmi Ofluoğlu

Biz

Çözüm Ofis KOBİ'ler İçin Ücretsiz KONKORDATO Bilgilendirme Toplantıları 

Yapmaktadır. Toplantılara katılmak için 0537 614 62 64 Yeşim Hanım, Rezervasyon yapınız

Çağlayan Adliyesi'nin(İstanbul Adliyesi) tam karşısı

Çözüm Ofis Çağlayan
Çağlayan, no:2/4, Cihanşah Sk, 34403 Kağıthane/İstanbul
(0212) 234 32 69

https://www.google.com/maps/

Mali Sıkıntıdan Çıkış Yolları

*Çeklerinizi ve kredilerinizi ödeme güçlüğü içerisindeyseniz,

*Çeklerinizin yazılması, icra ve hacizlerin başlaması an meselesi ise,

*Çözüm için size önerilerimiz olacak.

Çözümler ve öneriler için tıklayınız