24 Haziran 2018 tarihli resmi gazetede yayınlanan değişiklikle mikro, küçük, orta işletme kriterleri değişti.

İİK 286 ‘ıncı maddeye göre orta büyüklükteki işletmelerin konkordato talebi dilekçelerine ekleyecekleri belgelerin arasında finansal analiz raporu da yer almaktadır. Küçük işletmelerin böyle bir zorunluluğu yok.

İİK 286/e metni şöyle:

e) Sermaye Piyasası Kurulu veya Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşu tarafından hazırlanan ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu gösteren finansal analiz raporları ile dayanakları. Şu kadar ki bu şart 3/6/2011 tarihli ve 635 sayılı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 28 inci maddesi kapsamında küçük işletmeler bakımından uygulanmaz.

24 Haziran 2018 tarihli ve 30458 Sayılı Resmi Gazete yayımlanan 2018/11828 sayılı yönetmeliğin 2. Maddesine göre Mikro, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı:

Micro Ölçekli İşletme   :

Personel Sayısı 10

 Yıllık Net Satış Hâsılatı​  3 Milyon TL

Küçük Ölçekli İşletme ​ :

Personel Sayısı 50 

Yıllık Net Satış Hâsılatı​  25 Milyon TL

Orta Ölçekli İşletme  :  

 Personel Sayısı ‹250​

Yıllık Net Satış Hâsılatı 125 Milyon TL​     

Bu duruma göre yıllık net hasılatı 25 milyonu, personel sayısı 50’yi geçmeyen şirketler konkordato ve geçici mühlet talebi dilekçelerine finansal analiz raporu eklemeyeceklerdir.

Av. Rahmi Ofluoğlu

Mali Sıkıntıdan Çıkış Yolları

*Çeklerinizi ve kredilerinizi ödeme güçlüğü içerisindeyseniz,

*Çeklerinizin yazılması, icra ve hacizlerin başlaması an meselesi ise,

*Çözüm için size önerilerimiz olacak.

Çözümler ve öneriler için tıklayınız