Borca batık durumda olan sermaye şirketleri ve kooperatifler bir iyileştirme projesi ile birlikte ticaret mahkemesine başvurarak iflaslarının ertelenmesini isteyebilirler. Mahkeme iyileştirme projesini ciddi bulursa önce tedbire, yargılama sonunda da bir yıla kadar şirketlerin iflaslarının ertelenmesine karar verebilir.

Alacaklılar için kâbus başlıyor

Ticaret mahkemelerinin tedbir kararı ile alacaklıların kâbusu başlar artık bu aşamadan sonra alacaklılar şirkete karşı icra takibi, haciz ve muhafaza yapamazlar, buna amme alacakları da dâhildir. İflasın ertelenmesi 1 artı 4 yıl artı yargılama süresidir yani yaklaşık 6 yıldır. Yargılama süresinin iflasın ertelenmesi süresine dahil olup olmadığı tartışma konusudur,  dahil olmasa bile süreç 5 yıl olur. Bu 5 yıllık süre boyunca alacaklıların eli kolu bağlıdır.

İflasın Ertelenmesi sürecindeki şirketlerden alacak tahsilin yolları

İflasın ertelenmesinin püf noktası iyileştirme projesi ve defter kayıtlarıdır. Bu anlamda kayıtsız borçlanan bir firmanın projesi ciddiye alınmaz, hele naylon fatura kullandığı saptanan şirketlerin iyileştirme projeleri ciddiye hiç alınamaz.

İflasın ertelenmesinde sorun hâkimlerin bilanço analizi yapamamaları, doğal olarak avukatların da bu konularda deneylerinin ve bilgilerinin eksik olmasıdır. Bu durumda hâkim ve avukatlar bilirkişilerin yazdıkları ile yetinmek zorunda kalmaktadırlar.   Bilanço analizi, buna bilançoların okunması da diyebiliriz mali müşavirlerin işidir. Mali müşavirlerin de etkili bir denetim yapmaları hukukçularla ortak bir çalışma yapmaları ile mümkündür.

Bütün bu açıklamaların ışığında şu söylenebilir; iflasın ertelenmesi sürecindeki bir firmadan alacak tahsili için bu firmaların bilanço ve defter kayıtlarındaki zaaflarını tespit etmekle mümkün olabilir.

İflasın ertelenmesi sürecindeki firma alacaklılarının avukatları bu konuda deneyimli bir avukat ve mali müşavirle iş birliği yapmaları halinde alacaklarının tahsili kolaylaşır.

 Rahmi Ofluoğlu
Hukukçu

www.rahmiofluoglu.com