OHAL KOMİSYON KARARI İPTAL EDİLDİ

Ankara 21. İdare Mahkemesi, Olağanüstü Hal İşlemeleri İnceleme Komisyonu (OHAL Komisyonu) tarafından verilen göreve iade talebinin reddine ilişkin kararı iptal etti.

Komisyon kararlarına karşı açtığımız birçok dava standart gerekçelerle reddedilirken, bu kez OHAL Komisyonu kararları konusunda özel görevli mahkemelerden biri olan Ankara 21. İdare Mahkemesi talebimizi kabul ederek komisyonun ret kararını iptal etti.

Kararın 1 muhalefet oyuna karşı çıkmış olması, mahkemelerin dönüşümünün kolaya olmayacağını göstermesi bakımından önemli.

Ancak kararın bizce en önemli yönü, davacının Bankasya mudisi olmasının yanı sıra, yasaklanan sendikalardan birine de bir süre üye olmuş olması.

Mahkeme davacının hesap hareketlerinin rutin bankacılık işlemleri olduğunu, örgüt liderinin çağrısına uyan bir destek davranışının belirlenemediğini ve küçük hesap hareketlerinin ise kart ödemelerinden ibaret olduğunu belirterek, bunun örgütle üyelik, irtibat veya iltisak düzeyinde bir bağlantıya delalet etmeyeceğini kabul etmiştir.

Keza sendika üyeliğinin de başlı başına bu örgütle ilişkinin delili olamayacağını kabul eden mahkeme, komisyonun ret kararını iptal ederek, davacının göreve iadesinin önünü açmıştır.

Karar bu nitelikteki davalar bakımından nadir rastlanır türden bir karar olmakla önemlidir. Ancak tekrar ifade etmeliyim ki, muhalefet oyunun bu unsurların irtibat ve iltisak için yeterli sayılması gerektiğine dair görüşü, halen çok yol almamız gerektiğinin de bir göstergesi.

Nihayet kararın bir ilk derece mahkemesi kararı olduğunu ve yolumuzun daha uzun olduğunu belirtmeliyim. Ama önceki kararlarla karşılaştırıldığında bu kararın adeta duvardan gelen ses olduğunu söyleyebilirim.

Biz duvarı aşmak için gerekeni yapmaya devam edeceğiz.

İdare Mahkemesi OHAL Komisyonu’nun 3 İadenin Reddi Kararını İptal Etti  Kaynak: İdare Mahkemesi OHAL Komisyonu’nun 3 İadenin Reddi Kararını İptal Etti  İdare Mahkemesi OHAL Komisyonu’nun 3 İadenin Reddi Kararını İptal Etti  Kaynak: İdare Mahkemesi OHAL Komisyonu’nun 3 İadenin Reddi Kararını İptal Etti 

Av. Abdurrahman Bayramoğlu

www.adaletbiz.com