Ev haczini sınırlayan İcra İflas Yasası, CHP’nin tepkisine rağmen 3. Yargı Paketi içinde geçerek 02 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Böylece borç yüzünden eve haciz gelmesi ve ev eşyalarının haczedilmesi işlemi tarihe karıştı. Artık borçlu ile aynı evde yaşayan insanların evin içinde kullandıkları her türlü eşya haczedilemeyecek. Evde aynı eşyanın bir fazlası varsa, icra işlemi o eşyaya uygulanabilecek. KOBİ’lerdeki üretimin durmasını önlemek için üretim araçlarına da haciz yapılamayacak.


Klimaya dokunma
Değişiklik içerisinde en çok klimalara uygulanacak icra işlemi dikkat çekti. Sıcak illerdeki klimalar icra işlemi göremeyecek. İcra İflas Yasası’nda yapılan değişiklikle 7 milyon borçlu rahat nefes alırken, mahkemelerin iş yükü de hafiflemiş oldu. Eskiden bir İcra Dairesi 30 ile 50 arasında icra takibi yaparken, yasanın yürürlüğe girmesinden sonra haciz takibi durma noktasına geldi. Parasal işlemler de artık icra müdürlüklerine değil, bankalar aracılığı ile yapılacak. Borçlu, alacaklının belirttiği hesap numarasına ödeme yapacak. Bu uygulama ile rüşvetin önü kesilmiş olacak. Artık alacaklının borçluya yalvarma noktasına geldiğini belirten avukat Kurtuluş Atalay, “Bu yasa, borçlu ile alacaklının rollerini değiştirdi. Eskiden borçlu alacaklıya yalvarıp, icra işlemini durdurmaya çalışırdı. Şimdi alacaklı, borçluya ödeme yapması konusunda ricada bulunuyor. Alacaklı müvekkilerimiz şaşkın” dedi.
Avukat Kurtuluş Atalay, şunları söyledi: “Haciz kıskacındaki milyonlarca borçlu sevinirken, alacaklılar perişan halde. 6 Temmuz’da evlere hacze giden memurlar ve alacaklı avukatları, konutlarda çift eşya aradı. Çift eşya bulamayan alacaklı avukatlar borçlulara, en azından bir teminat veya ödeme sözü almaya çalışıyorlar. Haciz işlemi yapılan evda para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyaları bulunursa haciz yapılabilecek. Eskiden borçlular yalvarıyordu, bundan sonra alacaklılar borçlulara yalvaracak.”