Selahattin GÜNDAY

İSTANBUL - Filmleri televizyon kanallarında tekrar tekrar gösterilen Kemal Sunal ’ın ailesi ‘Düttürü Dünya’ ve ‘Yoksul’ filmlerinin yapımcısı Şerafettin Gür’e tazminat davası açmıştı. Davanın görüldüğü İstanbul 1. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi, Sunal ailesinin ünlü komedyenin filmlerinin yeni gösterimlerinden de telif almalarına karar verdi.

Kemal Sunal ’ın, çoğu 1980’lerde çekilen filmleri için o dönemde özel televizyonlar olmaması nedeniyle Şerafettin Gür’den sadece sinema gösterimleri için ücret aldığı öğrenildi.

Geçen yıllar için de filmlerin sağladığı öngörülemeyen ekonomik değerlerden Gür’ün tek başına yararlanmasının hakkaniyet ve sebepsiz zenginleşme hükümlerine aykırı olduğunu belirten mahkemenin kararı Yargıtay tarafından da onaylandı. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi kararında, dava dosyası içindeki bilgi, belge ve mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığını belirterek, İstanbul 1. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi’nin kararını onayladı. Böylece mahkemenin verdiği karar kesinleşmiş oldu. Bu karar ile birlikte Sunal ailesinin ünlü komedyenin filmlerinin yeni gösterimlerinden de telif almasının yolu açıldı.(dha)