İstanbul'da açılan 'Tapu iptal ve tescil' davasına bakan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi, skandal denilebilecek duygusal bir karara imza attı. Zafer Sayılır, Selahattin Coşkun ve Ali Köşüm'den oluşan heyet emsal dosyaları en az 1 yıl bekletirken davayı, dosya geldiği gün ele aldı ve duruşma tesis etmeden, tarafları dinlemeden 'duygusal' bir şekilde 21 gün içinde karara bağladı.İstanbul'da açılan 'Tapu iptal ve tescil' davası, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi'nin 'duygusal' bir kararına sahne oldu. Dosyaları en az 1 yılda karara bağlayan, aylar önce önüne gelen emsal nitelikteki dosyaları hala inceleme sırasına bile almayan mahkeme, söz konusu davayı binlerce sayfadan oluşan dosyaları incelemeden 21 günde karara bağladı.

26 YIL KULLANILAN BİNANIN TESLİM EDİLMEDİĞİ İDDİA EDİLDİ

15. Hukuk Dairesi tarafından hukuk katliamına dönüştürülen davaya ilişkin süreç söyle başladı: Albayrak Turizm şirketi ile ortağı arasındaki sözleşme gereğince kat karşılığı inşa edilip, teslimi akabinde 26 yıldır sorunsuz olarak kullanılan bina, değişen mevzuat ve depreme dayanıklılık anlayışı neticesinde olası bir depremde yıkılma riski taşıdığı için paydaşlarının ortak kararı ile tadil edildi. Bina depreme dayanıklı hale getirildi. Fakat tadilat masrafı konusunda ortaklar arasında ihtilaf çıktı. Binanın ortağı, tadilat masraflarını ödemeye yanaşmayınca Albayrak Turizm 'ortaklığın giderilmesi davası' açtı.

YEREL MAHKEMEDEN 'ZAMAN AŞIMI' KARARI

Buna karşılık 26 yıl boyunca sorunsuz şekilde tüm haklarını alan diğer ortak ise ortaklığın devamını, bu mümkün olmazsa aynen taksimi, bu da mümkün olmazsa tapu iptali ve tescil davası açacağını belirtti ve ortaklığın aynen giderilemeyeceğinin tespit edilmesi akabinde binayı teslim almadığı gerekçesi ile 'tapu iptali ve tescil' davası açtı. 'Tapu iptali ve tescil' davasına bakan Bakırköy 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, 15 aylık incelemenin ardından Temmuz 2018'de dosyayı karara bağladı. Mahkeme, davacı ortağın binayı teslim alıp kullandığı, teminat ipoteğini kaldırdığı, 26 yıl boyunca haklarının tamamını aldığını belirterek davanın zaman aşımından reddine hükmetti. Davacı taraf dosyayı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşıdı. Pes dedirten hukuk skandalı da bundan sonra yaşandı.

SIRAYA BİLE ALMADAN KARAR VERDİLER

Dosyaya bakan 15. Hukuk Dairesi, istinaf mahkemelerinin inceleme usulünün dışına çıkarak duygusal bir karara imza attı. Yargıçlar Zafer Sayılır, Selahattin Coşkun ve Ali Köşüm'den oluşan heyet, dosyayı hiç sıraya almadan, duruşma tesis edip tarafları dinlemeden ve gerekli tahkikatı yapmadan jet hızıyla hüküm kurdu.

DOSYALARI İNCELEMEDİLER KARAR DUYGUSAL

Emsal davaları en az bir yıl bekleten daire, bu dosyayı bir gün dahi bekletmeden ve inceleme sırasına almadan binlerce sayfadan oluşan 1 klasör dava dosyası, 4 klasör evrak ve delil dosyası, 2 ayrı ve dava konusu ile ilintili dava dosyaları ile imar ve tapu işlem dosyalarını incelemeye yetmeyecek bir süre içerisinde, 21 günde kararını açıkladı ve yerel mahkemenin hükmünü 26 yıldır kullanılan ve fiilen taksim edilen binada teslim olmadığı gerekçesi ile 'duygusal' bir şekilde kaldırdı. Hakkın hukuken korunan menfaat olduğu gözetildiğinde, konu davada davacıların hukuken korunan menfaatinin ne olduğu ve kiraya verilen binanın nasıl teslim edilmemiş olduğu izah edilemedi.

13 milyon bina tehlikede

Ülkemizde 13 milyona yakın sayıda imara aykırı yapı stoğu var. Bu yapıların bir çoğu için imar barışı çerçevesinde yapı kayıt belgesi başvurusunda bulunulmuştu. Geçmiş dönemde, tarafların ikili anlaşmaları ile imara aykırı şekilde inşa edilen yapılarda kötü niyetli arsa sahiplerinin mahkemeye gitmesi durumunda, söz konusu skandal kararın emsal olabilecek olması toplumsal bir risk doğurdu. Kararın emsal olmasıyla birlikte imara aykırı yapısı olan vatandaşlar devletle barışsa bile ortaklar arasında doğacak ihtilaf sonucu ev ve iş yerlerinin tapularını kaybedebilecek.

Yeni Şafak