GAZİANTEP’te terör örgütü PKK operasyonunda şüphelilerin evlerinde bulunan gazeteci-yazar Hasan Cemal’in ‘Delila Bir Genç Kadın Gerillanın Dağ Günlükleri’ ve ‘Çözüm Sürecinde Kürdistan Günlükleri’, gazeteci Tuğçe Tatari’nin de ‘Anneanne, Ben Aslında Diyarbakır’da Değildim’ adlı kitaplarıyla ilgili Gaziantep 3. Sulh Ceza Hâkimliği’nin verdiği toplatma kararı tepki çekti.


KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ

Tatari’nin avukatı Aslı Kazan Gilmore, karara itiraz edeceklerini belirterek şunları söyledi: “Kitap incelenmemiş, adı bile yanlış yazılmış. Bu şekilde verilmiş bir toplatma kararı anayasaya ve yasalara aykırıdır. Gerekirse Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz. Maddi zararımızın tazminini talep edeceğiz. 1 yıl önce Doğan Kitap’tan çıkmış, 8 baskı yapmış bir eser için verilen bu kararın hukuka aykırı olduğu ortadadır.” 

Toplatma kararına sivil toplum örgütleri ve muhalefetten de tepki geldi:

Türkiye Yayıncılar Birliği: Kitaplar herhangi bir suçun kanıtı sayılamaz. Böyle sivil ve barışçıl ifade yollarının yasaklarla bastırılması şiddet ve savaş ortamının büyümesine yarayacaktır.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan: ‘Bir örgüt üyesinin evinde ele geçtiği’ ifadesiyle başlayan karar tamamen hukuka aykırıdır. Bunlar, son dönemde Türkiye’de basın özgürlüğü üzerinde kurulmak istenen baskının sonucudur.

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü: Hâkimin takdir hakkını, yasayı kötüye kullandığını görüyoruz. Bu kararın hukuki geçerliliği yok. En yakın mahkemeden geri döneceğini, her şartta sonuçta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden geri döneceğini biliyoruz.”


http://www.hukukihaber.net/gundem/hukuki-gecerliligi-yok-aihm-den-geri-doner-h68072.html