Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda yapılan programa Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet Tayfun Amman, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu Üyesi Hukuk Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Halil Kalabalık, Sakarya Adliyesi Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Sertaç Kesler, Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan, eğitim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşması Prof. Dr. Mehmet Tayfun Amman tarafından yapılırken,  Prof. Dr. Halil Kalabalık ve Sakarya Adliyesi Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Sertaç Kesler de Hukukta Sorumluluk konulu kısa birer konuşma yaptılar. 

Sakarya Barosu Başkan Av. Zafer KAZAN da katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında sorumluluğun mahiyeti üzerinde değerlendirmelerde bulundu. 

DENETİMSİZ SORUMLULUK OLMAZ
 
Hukukta sorumluluğun esas olduğuna dikkat çeken Başkan Kazan “Hukuk sorumlulukla demektir. Ama sorumluluk aynı zamanda kontrol ve denetim gerektirir” dedi.
Verilen yetki ve sorumlulukların kontrol ve denetime tabi olmasının gerekliliğini ifade eden Başkan Kazan: “Bu sorumluluğun sonrasında kontrolü ve denetlemesi olmayan bir mekanizmada sorumluluktan da bahsedemeyiz. Sorumluluğu denetleyemediğiniz,  gereklerinin yerine getirilip getirilmediğini kontrol edemediğiniz bir sistemde sorumluluk kavramının da bir anlamı olmaz ”diyerek bu denetleme ve kontrol mekanizmasının da ancak ve ancak bağımsız tarafsız bir yargı ile mümkün olabileceğine vurgu yaptı.



SORUMLULUK AHLAKI

Başkan Kazan en çokta bugün “sorumluluk” değerlerine değerlere sahip çıkmamız gerektiğini ifade ederek sadece hukukçulara değil toplumu oluşturan tüm bireylere sorumluluk düştüğünü hatırlattı.

“Hukuk yalnız metinlerden yasalardan ibaret değildir. Etik değerler, evrensel değerler vardır. Öncelikle hukukçular sorumluluk ahlakına sahip olmalıdır ama bu yeterli değil. Ülkesinde, vatanında bu değerlere sahip çıkan, hayatını bu sorumluluk ahlakı üzerine kurmuş bireyler ile huzur ve barış içinde yaşanması mümkündür.  Yani kavramsal olarak bu konu yalnız hukukçuların değil bir milletin sorumluluk ahlakı ile ilgilidir.” şeklinde açıklamalarda bulunan Başkan Kazan;

GENÇLER BİZLERİ UTANDIRIN

“Bugün sorumluluklarımız var, sorumluluk hukukunun ilkelerine sahip çıkmak gibi bir görevimiz var. Geleceğimize ve özgürlüğümüze sahip çıkmak gibi bir sorumluluğumuz var, her düşüncenin, her fikrin bu ülkede barış içinde yaşamasını sağlayacak değerlere sahip çıkmak gibi bir sorumluluğumuz var” sözleri ile konuşmasının sonunda hukuk fakültesi öğrencilerine şöyle seslendi: “Gençler size sesleniyorum; ümidimiz sizlersiniz öyle güzel şeyler yapın ki bizleri utandırın.”

hukukihaber.net