Uyuşturucu sanıklarına rüşvet karşılığı tahliye sözü vermekle suçlanan eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Başkurt meslekten atıldı.

HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Balyoz davasının görüldüğü özel yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin eski Başkanı Zafer Başkurt’u meslekten ihraç etti. “Uyuşturucu sanıklarına para karşılığı tahliye sözü vermek” iddiasıyla hakkında soruşturma açılan Başkurt,ihraçtan önce emekli olduğu için özlük haklarını kaybetmeyecek.

Para karşılığı tahliye sözü

Balyoz Darbe Planı davası başlamadan önce HSYK, hakkındaki iddialar nedeniyle hakkında  “uyuşturucu davası sanıkları ile yakın ilişki ve para karşığı tahliye girişiminde bulunmak” iddiasıyla soruşturma açılan eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zafer Başkurt’u “soruşturmanın selameti” için oybirliğiyle mahkeme başkanlığı görevinden almış ve özel yetkilerini de kaldırarak Gebze’ye tayin etmişti. Bu karar üzerine Başkurt, emekliliğini istemiş ve emekliye ayrılmıştı.

HSYK Teftiş Kurulu Başkanlığı, Başkurt hakkında 25 Ağustos 2009’da soruşturma açmış ve “uyuşturucu sanıklarına para karşılığı tahliye sözü vermek” iddiasıyla hakkında rapor hazırlamıştı. HSYK “resmi sıfatlarının gerektirdiği saygınlık ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunma, irtikâpta bulunma ve rüşvet alma” iddiasıyla hakkında soruşturma yürütülen Başkurt’u meslekten ihraç etti. Karar Başkurt’a da tebliğ edildi.

Zafer Başkurt, ihraç kararından önce emekliye ayrıldığı için kazanılmış haklarını koruyacak. Ancak emekliliği sonrasında avukatlık yapamayacak. 

Baron: 3 milyon $ istemedin mi?

507 kilogram eroinin ele geçirildiği “Son Tango” operasyonu davası tutuklu sanığı Urfi Çetinkaya, o dönem Mahkeme Heyeti Başkanlığı yapan Zafer Başkurt’a duruşmada “Siz de benden 3 milyon dolar istediniz. Vermediğim için de 6 yıldır yatmaktayım” suçlamasında bulunmuştu. Çetinkaya, konuyla ilgili aracıları da bildiğini ve gerekirse açıklayacağını söylemişti.

Canak da Başkur’u suçlamıştı

Zafer Başkurt ile İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi eski Başkanı Erkan Canak’ın adı uyuşturucu baronu olduğu iddiasıyla yargılanan Mahmut Çelik’le ili=kili oldukları iddiasıyla gündeme gelmişti. Canak müfettişlere verdiği ifadede “Mahmut Çelik isimli şahsın telefonunu eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zafer Başkurt’tan aldım. Başkurt bana ‘Benim evde ailem var. Beni aradığı zaman konuşmam güç olur. Telefonunu sana veriyim sen irtibat kur’ dedi” dediği iddia edilmişti. Çelik de müfettişlere verdiği ifadede “Ben Zafer Başkurt’u tanımıyorum. Erkan Canak ile yemekte tanıştım. Birkaç kez de yanına gidip geldim”  demişti. Canak’ın ‘rüşvet’ dosyası da HSYK’nın gündeminde. 

AVUKATLIK DA YAPAMAYACAK Zafer Başkurt, emekliye ayrıldıktan sonra İstanbul Barosu’na avukatlık başvurusunda bulunmuş ve 12 Mayıs 2011 günü düzenlenen törenle de avukatlık ruhsatını Baro Başkanı Ümit Kocasakal’ın elinden almıştı. Ancak HSYK kararının ardından Başkurt’un avukatlık ruhsatı geçerliliğini yitirecek.

LÜTFİ KAPLAN ANKARA