Engelli vatandaşları suistimal eren sanıklar hakkında açılan dava örnek kararla sonuçlandı. İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların pişman olduklarını belirten ilan vermeleri ve bir engelli derneğine 150 kitap bağışlamaları karşılığında şartlı uzlaşma sözleşmesini kabul etti

Engellileri suistimal edenler hakkında açılan bir dava emsal niteliği taşıyacak. İlginç olay, 2016 yılında İzmir'de yaşandı. Bir çağrı merkezine ait sabit telefon hattından Engelli Sesi gazetesi adına aradıklarını ve yıllık abonelik çalışması yaptıklarını söyleyen kişiler, vatandaşlardan para talep etti. İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne yapılan bir şikayetin ardından polis harekete geçti. Şüphelilerin engellileri suistimal ederek dolandırıcılık yaptığı belirlendi.

20 YILA KADAR HAPİS TALEBİ

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu şirketin yöneticisi, çalışanları ve telefon numaralarını temin eden kişiler hakkında "nitelikli dolandırıcılık" "kişisel verilerin ele geçirilmesi ve kötüye kullanılması" gibi suçlamalarla 8 ila 20 yıl arasında değişen hapis cezaları talebiyle iddianame düzenledi. İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava, şikayetinden vazgeçen vatandaşın herhangi bir zararının olmaması nedeniyle kamu davasına dönüştü. Mahkeme, dosyayı Uzlaştırma Komisyonu'na gönderdi.

150 KİTAP BAĞIŞLANDI

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi, eski emniyet müdürü Metin Şen'i uzlaştırmacı olarak atadı. Şen'in yürüttüğü görüşmeler neticesinde şikayetçi vatandaş, Engelli Sesi Gazetesi yöneticilerinin İzmir'de yerel bir gazeteye pişman olduklarını belirten bir ilan vermeleri ve bir engelli derneğine bağış yapmaları karşılığında uzlaşmayı kabul etti. İzmir Dokuz Eylül Gazetesi'nde Engelli Sesi Gazetesi adına bir ilan yayınlanırken yine İzmir'de engelliler yararına çalışan bir kamu kuruluşunun kütüphanesine de sanıklar tarafından 150 adet kitap bağışı yapıldı. Sanıklar hakkında açılan kamu davası ise sürüyor.

Aybike Eroğlu

Yeni Şafak