Cezaevlerinde 21 hükümlü gazetecinin bulunduğu, bunlardan sadece üçünün sarı basın kartı taşıdığı öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, bazı basın yayın organlarında yayınlanan "32 kişilik tutuklu gazeteci" listesinde isimleri yer alan gazetecilerden 4'ünün cezaevinde bulunmadığı, "tutuklu gazeteci" diye yayımlanan listedeki isimlerin 21'inin hükümlü olduğu belirlendi.

Listedeki isimlerden sadece üçünün sarı basın kartı bulunduğu, 32 kişilik listedeki 21 kişinin yargılamasının tamamlandığı ve çeşitli suçlardan aldıkları hükümlerin kesinleştiği, 11 kişinin de tutuklu olarak yargılamasının devam ettiği öğrenildi. Listedeki isimlerden 4'ü ise tahliye edildiği için cezaevlerinde bulunmuyor.

İsmi geçen şahısların anayasada teminat altına alınan basın hürriyetini ihlal suçundan değil terör örgütleri ile ilişkileri olduğundan cezaevinde bulundukları, 3 kişinin PKK, KCK, KONGRA-GEL terör örgütü, 2 kişinin DHKP-C terör örgütü, 1 kişinin MLKP/MK terör örgütü 1 kişinin TKP (ML) TİKKO terör örgütü ile 1 kişinin de TKEP/L terör örgütü ile ilişkilendirildiği, 3 kişinin de adli suçlu olduğu belirlendi.

Söz konusu listedeki gazetecilerden 5'inin kasten öldürme veya teşebbüs, nitelikli yağma, yaralama, tehdit, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme, resmi belgede sahtecilik, ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya bulundurma suçlarından yargılandığı öğrenildi.

Yine şahıslardan 9'unun silahlı terör örgütüne üye olmak, 4'ünün terör örgütü propagandası yapmak, 5'inin yasa dışı silahlı terör örgütü kurma, yönetme, propaganda yapma, örgüt adına suç işleme, 6'sının anayasal düzeni zorla değiştirmeye kalkma ve devletin gizliliğine ilişkin belgeleri temin etme suçundan cezaevlerinde bulunduğu bildirildi.

AA