Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevini kötüye kullandığını, bu nedenle mahkeme üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) başvurduklarını söyledi.

Elçi, Diyarbakır Barosu Adli Yardım Bürosu'nda düzenlenen basın toplantısında, uzun tutukluluk sorunu ya da yargılama devam ederken makul bir süre içerisinde serbest bırakılma hakkının öteden beri ihlal edildiğini belirtti.

Daha önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi'nin uzun tutukluluğa ilişkin çok sayıda kararına ve yasama meclisinin yasal düzenlemelerine rağmen Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde hukuk dışı uygulamalara son verilmediğini kaydeden Elçi, KCK yargılamaları bağlamında kişi özgürlüğü hakkının öteden beri ağır bir biçimde ihlal edildiğini iddia etti.

Haklarında müebbet hapis cezası verilmiş çok sayıda tutuklunun İstanbul Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından çeşitli gerekçelerle tahliye edildiğini anımsatan Elçi, şöyle konuştu:

"Bu yasanın yürürlüğe girmesi üzerine başta Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve kamuoyunda KCK Ana Davası olarak bilinen davada yargılanan tutuklular adına meslektaşlarımız tahliye talebinde bulundu. Tahliye talebi üzerine Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi verdiği kararda, sanıkların örgütün dağ kadrosuna katılmasının varlığının bulunması nedeniyle ve hukuki bir gerekçe olmayan inanılmaz bir gerekçe ile talebi reddetti.

Mahkeme bu kararla hukuki gerekçe yerine hissi, politik ve ayrımcı gerekçelerle karar vermiş ve tümüyle yasa ve görev sınırlarının dışına çıkmıştır. Tahliyesi talep edilen sanıklardan Hüseyin Yılmaz açık kalp ameliyatı geçirmiş. Yürümekte bile zorlanan böyle bir insanın dağa çıkabileceği gerekçesi ile mahkeme tahliye talebini reddetmiştir. Mahkeme bu kararla inanılmaz hukuksuzluklara imza atmıştır.''

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu olarak yargılamaları devam eden sanıkların çoğunun tutukluluk süresinin 4 yıl 11 ay gibi uzun bir süre aldığını bildiren Elçi, 5 yıllık sürenin 14 Nisan 2014 itibariyle dolacağını anlattı.

Elçi, "Bu kararı kabul edilemez buluyoruz ve bunu bir ayrımcılık olarak görüyoruz. Yetkililerden önlem alınmasını istiyoruz. Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi görevini kötüye kullanmıştır. Bu nedenle bu mahkeme üyeleri hakkında HSYK'ya başvuru yaptık. Bu mahkemelerinin işlemlerinin incelemeye almasını talep ettik" ifadelerini kullandı.
Bu arada Batman'daki KCK davasında 6 sanık tahliye edildi.

Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nden Batman 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledilen davada tutuklu sanık kalmadı.





haberbiz.com