Hükümete yönelik 17 Aralık darbe girişimi sürecindeki hukuksuz eylem ve girişimleri sebebiyle meslekten ihraç edilen firari savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) mahkûm ettirme planı yaptığı, bu planın HSYK Genel Kurulu tarafından boşa çıkarıldığı öğrenildi.

 

GELEN AVUKATLAR SÜRE İSTEDİ

HSYK 2. Dairesi savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç'in 'mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak davranışları' sebebiyle 12 Mayıs 2015 günü meslekten ihraçlarına karar vermişti. Bu savcılar haklarındaki karara önce 2. Daire nezdinde itiraz etmiş, bu itirazlar reddedilmişti. Dosya, itiraz kesin sonuca bağlanılmak üzere HSYK Genel Kurulu'na gönderildi. Genel Kurul 16 Aralık 2015'te bu 3 savcının meslekten ihraçlarına itirazlarına ilişkin başvuruları ele almaya karar verdi. Bu amaçla da savcıların vekillerine sözlü savunma bilgi yazısı gönderdi. Fakat toplantıya günler kala ilginç gelişmeler yaşandı. HSYK 9 Aralık 2015'te sözlü savunma bilgi yazısını Zekeriya Öz'ün avukatına ulaştırdı. Fakat bu avukat 14 Aralık 2015'te istifa etti. 15 Aralık günü başka bir avukat vekâlet ilişkisini gösteren belgeyi kurula sundu. Fakat toplantıya bir gün kala savunma için ek süre istedi.

 

HSYK DA 13 OCAK'A ERTELEDİ

10 Aralık günü sözlü savunma bilgi yazısı ulaştırılan Celal Kara'nın avukatı da kurula istifa ettiğini bildirdi. Aynı şekilde, 14 Aralık'ta başka bir avukat savunma yapacağını fakat süre istediğini beyan etti. Savcı Mehmet Yüzgeç'in eşine sözlü savunma bilgi yazısı 8 Aralık'ta tebliğ edildi. 15 Aralık'ta avukatı sağlık mazereti gösteren 4 günlük rapor sundu. Her 3 savcının vekilinin de 16 Aralık'ta gerçekleşecek Genel Kurul toplantısında savunma yapamayacak olmasını göz önüne alan HSYK, firari savcıların savunma haklarının kısıtlandığı iddialarını ortaya atabileceklerini göz önünde bulundurarak genel kurulu 13 Ocak 2016'ya erteledi. Firari savcıların avukatlarının 13 Ocak'taki toplantı için herhangi bir mazeret bildirip bildirmeyecekleri merakla bekleniyor.

 

AVUKATLARI İSTİFA ETTİ

HSYK, firari savcılar Öz ve Kara'nın savunma haklarının kısıtlandığı iddialarını ortaya atabilecekleri ihtimalini göz önünde bulundurarak, HSYK Genel Kurulu toplantısını 13 Ocak 2016'ya erteledi.

Hukuk Medeniyeti