Adalet Bakanlığı'nın Resmi Gazete’de yayınlanan kararında ; "5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 25 ve geçici 2'nci maddeleri uyarınca kurulan ve yargı çevreleri belirlenen bölge adliye mahkemeleri ile; 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve geçici 20'nci maddeleri uyarınca kurulan ve yargı çevreleri belirlenen bölge idare mahkemeleri, 20/07/2016 tarihinde tüm yurtta göreve başlayacaktır"  denilmektedir.

20 Temmuz 2016 tarihinde 15 Bölge Adliye Mahkemesi faaliyete başlayacak. Bu mahkemelerin kadrosu; hakim, savcı ve personeli ilk derece mahkemelerinden ve Yargıtay’dan yapılacak tayinlerle oluşturulacak.

Çok sayıda nitelikli hakim, savcı ve personelin BAM’lara tayinlerle aktarılması ilk derece mahkemelerinde ciddi sorunlar yaratacağı konusunda kuşkular mevcut. Adalet.org sitesinde paylaşılan bir yorumda ilk derece mahkemesinde görev yapan hakim Salim Balık şöyle diyor:

“İSTİNAF UYARISI

Yakın zamanda İstinafların faaliyete geçeceği hepimizin malumu. Ancak gözardı edilen veya en azından gözardı edildiği imajı verilen çok ciddi bir sorun İstinaflar kurulduğunda Yargıyı bekliyor. O sorun tabii ki ilk derece mahkemelerinin durumu. İstinaflar kurulduğunda ilk derece mahkemesinden İstinafa geçen nitelikli hakim açığı nasıl doldurulacak? Ya da belki de çok daha önemlisi özellikle mülhakat adliyelerinde oluşacak personel açığı sorunu nasıl çözülecek? Bulunduğum yerde görev yaptığım ikiye bölünmüş olan Asliye ceza mahkemesinde toplam 5 katiple 2 hakim görev yapıyoruz. Bütün katiplerimiz(ve hakimlerimiz) mesaide rantabl çalıştığı halde işleri ancak yetiştiriyor. İstinaflar açıldığında duruşmaya giren nitelikli katibimiz(başkası gitseydi de fark etmezdi) İstinafa geçtiğinde mahkemenin belinin bükülmesi kaçınılmaz görülüyor. Aynı sorun Asliye hukuk mahkememiz ve Sulh hukuk mahkememiz için de geçerli, buradan İstinafa geçecek katiplerle bu mahkemeleri zor günler bekliyor. Hakim arkadaşlarımızdan birisi oluşacak katip sorununu Komisyon başkanımıza bildirdiğinde, başkanımız aynı sorunu kendilerinin de yaşadıklarını, ne yapacaklarını bilmediklerini, kendi içimizde çözmemiz gerektiğini kendisine söylemiş. Bildiğim kadarıyla neredeyse bütün (özellikle mülhakatlarda) adliyelerde aynı şeyler yaşanıyor. Bu konuda SORUMLU(yetkili değil, bize SORUMLU lazım olduğu için bu kelimeyi seçiyorum) olanlar umarım ne yapılması gerektiğini ve ilk derece mahkemelerini işlemez hale getirecek bu sorunu nasıl çözeceklerini umarım düşünmüşlerdir. Ve umarım ülkemizce sıkça yaşanan alt yapı olmadan üst yapı kurma hastalığını İstinaflarla birkez daha yaşamayız. Ayrıca İstinaflarla hedeflenen -bildiğim kadarıyla- Yargıyı işler hale getirmekti. Ancak ilk derece mahkemeleri işler olmadan Yargının işlerliğinin hayalden başka birşey olmadığını gözden kaçırmamak gerek diye düşünüyorum...”

Bildiğimiz kadarı ile BAM’lara Yargıtay’dan 100 kadar hakimin tayini yapılacak. Bu tayinler bir 1. Derece Mahkemelerinden ayrılacak nitelik hakim ve savcı açığını azaltsa da hakimin nitelikli personel için ileri sürdüğü endişeler halen geçerliliğini korumaktadır.

adaletbiz