SABAH'ın ulaştığı soruşturma dosyalarından hakim ve savcıların örgüt evlerinde telefonlarını kapatıp bir araya gelerek sınavlara hazırlandığı "hücresel hakim-savcı çalışma evleri" olarak adlandırılan evlere de kod isim verildiği ortaya çıktı. Sınav soruları verilerek yargıya sızan 1000 isim, başsavcılıklarca HSK'ya bildirildi. 400'ünün soruşturması HSK Teftiş Kurulu'nda devam ederken, 600 hakim ve savcının dosyası ihraç istemiyle HSK Genel Kurulu'na geldi. HSK, bu hafta yapacağı ilk toplantısında 81 Hakim ve Savcı'nın ihracını görüşecek.

FETÖ'nün mahrem yargı yapılanmasına ilişkin İstanbul, Ankara, Ağrı ve Edirne gibi birçok ilde devam eden soruşturmalar kapsamında aktif olarak kamuda görev yapan çok sayıda hakim ve savcı; itirafçı beyanları, ankesör kayıtları, ByLock içerikleri ve örgütün çalışma evlerinde kullandıkları sabit hatlardan yapılan görüşmeler sayesinde deşifre oldu. Aynı zamanda, FETÖ'nün çalışma evlerine yönelik düzenlenen operasyonlar ve evlerde yapılan aramalarda elde edilen bilgi ve belgeler sayesinde çok sayıda "çalışma evi" tespit edilerek örgüte ağır bir darbe vuruldu.

"HÜCRESEL HAKİM-SAVCI ÇALIŞMA EVİ"

SABAH'ın ulaştığı soruşturma dosyalarında, örgütün 2015 yılına kadar sadece Ankara'da bulunan hakim-savcı çalışma evlerini 2015 yılıyla birlikte İstanbul'da da açılmaya başladığı, "hakim savcı çalışma evleri" olan bu kozmik evlerin adını da "hücresel hakim savcı çalışma evleri" olarak değiştirdiği belirlendi. İstanbul'da 30'dan fazla "hücresel hakim savcı çalışma evi" de deşifre edildi.

5-5'LİK ÖĞRECİLERE YEMİN ETTİRİP EVLERE ALDILAR

FETÖ'nün bu adreslerin deşifre olmaması için birtakım önlemler de aldığı soruşturma detaylarında yer aldı. Sınava gireceklerin, üniversite öğrenimlerinin başından itibaren sadece FETÖ evlerinde kalan hukuk fakültesi öğrencileri arasından titizlikle seçildiği örgüte bağlılık derecesi "5-5"lik olan öğrencileri yemin ettirip bu evlere alındığı belirlendi. Evlerin sınavdan 4 ay önce başka bir örgüt evinde kalan öğrenci adına açıldığı, adayların dış dünyadan izole edilerek sınava hazırlandığı belirtildi.

EVLERE BİLE KOD İSMİ VERİLDİ

Yapıdan ayrılmak isteyen öğrencilere "sizi deşifre ederiz. Her yerde karşınıza çıkar" gibi tehditlerde bulunan örgütün her çalışma evine ve evde kalan öğrencilere de kod isimler verdiği öğrenildi. Öğrencilere sınavda çıkacak soruların doğrudan verilmek yerine, ev sorumlusunun getirdiği kitapçıktaki soruları çözdürdükleri ve sınavda da bu kitapçıktaki soruların çıktığı ifadelere yansıdı.

TAKİP EDİLMEMEK İÇİN CEP TELEFONLARINI KAPATMIŞLAR

Hukuk öğrencileri veya hakim savcı olmak için çalışan avukatların kaldığı çalışma evlerine giden şüphelilerin, takip edilmemek için girişte cep telefonlarını kapattığı, evde bulunan sabit hat üzerinden defalarca aileleriyle görüşme yaptıkları, HTS baz çakışması yöntemiyle de evlerde kalanların tamamının tespit edildiği öğrenildi.

MÜFEETİŞLER DOSYAYI HSK'YA SUNDU

Halen görevi başında ve kritik noktalarda görev yapan hakim ve savcılar hakkında elde edilen ifadeler Hakimler ve Savcılar Kurulu'na gönderildi. Hakimler ve Savcılar Kurulu müfettişleri, tespit edilen isimlerin Bylock kayıtlarına yönelik Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'ndan (KOM), ankesör aramalarına ilişkin Terörle Mücadele Daire Başkanlığı'ndan, operasyonel hat çalışmalarının yapıldığı Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan (MİT) çalışma yapılmasını talep etti.

HSK müfettişleri, söz konusu kurumlardan gönderilen bilgiler üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda hazırlanan 600 isim hakkındaki dosyayı Hakimler ve Savcılar Kurulu'na gönderdi.

İLK GENEL KURULDA 81 KİŞİNİN İHRACI GÖRÜŞÜLECEK

Hakimler ve Savcılar Kurulu, bu hafta Fetullahçı Terör Örgütü ile irtibat ve iltisaklı olduğu tespit edilen 81 hakim ve savcının ihracı için toplanacak. Genel Kurul toplantısında, tespit edilen hakim ve savcıların meslekten ihraçları görüşülecek. FETÖ ile irtibat ve iltisaklı oldukları belirlenen Hakim ve Savcıların meslekten ihraç edilebilmeleri için üyeler oy kullanacak.

600 HAKİM VE SAVCI BULUNUYOR

Hakimler ve Savcılar Kurulu'nda, FETÖ ile irtibat ve iltisaklı oldukları tespit edilen 600 Hakim ve Savcının dosyası bulunuyor. Bu Hakim ve Savcıların meslekten ihraçları ayda iki kez gerçekleştirilen Genel Kurul toplantılarında gruplar halinde görüşülerek karara bağlanacak.

400 HAKİM VE SAVCININ DOSYASI TEFTİŞ KURULUNDA

FETÖ'ye yönelik devam eden Avukatlar yapılanması, Yargı yapılanması soruşturmalarında açığa çıkan FETÖ ile irtibat ve iltisaklı olduğu değerlendirilen 400'e yakın Hakim ve Savcının dosyaları ise Başsavcılıklar aracılığıyla HSK Teftiş Kurulu Başkanlığı'na geldi. Teftiş kurulunda inceleme ve soruşturmaları devam eden bu Hakim ve Savcılarla ilgili ankesör aramaları, HTS kayıtları ve tanık beyanlarının titizlikle incelendiği, soruşturmanın tamamlanmasıyla tüm bilgi ve belgeler HSK Genel Kurulu'na gönderileceği öğrenildi. Daha sonra HSK'nın FETÖ ile irtibat ve iltisaklı oldukları kesinleşen Hakim ve Savcıların meslekten ihraçlarını görüşmeye başlayacak.

İLK TOPLANTIDA USUL TARTIŞILACAK

HSK'nın bu hafta yapacağı Genel Kurul toplantısında ilk etapta usul değişikliğine yönelik bir karar alınacak. Usule yönelik değişikliğin kabul edilmesi halinde, Hakim ve Savcıların meslekten ihraçlarına yönelik yapılan oylamada üyeler gerekçelerini de yazılı olarak bildirecek. FETÖ ile irtibat ve iltisaklı oldukları tespit edilen Hakim ve Savcıların meslekten ihraç edilebilmeleri için Birinci ve İkinci Daireden oluşan toplam 13 üyenin 7'sinin oyu yeterli olacak.

BUGÜNE KADAR 3 BİN 966 KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ

Yargıya olan güvenin korunup sürdürülebilmesi amacıyla 15 Temmuz'un ardından ilk günkü kararlılıkla FETÖ ile mücadeleyi sürdüren HSK, bugüne kadar FETÖ ile irtibat ve iltisakları oldukları gerekçesiyle 118'i eski Yargıtay üyesi, 39'u ise Danıştay üyesi olmak üzere toplam 3 bin 966 kişiyi meslekten ihraç etti.

290 FİRARİ HAKİM VE SAVCI ARANIYOR

Son dakika: 33 ilin başsavcıları değişti Son dakika: 33 ilin başsavcıları değişti

17-25 Aralık kumpasını yöneten Hakim ve Savcılar ile Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında örgüt üyesi oldukları belirlenen 290 hakim ve savcının aranması ise devam ediyor.

https://www.sabah.com.tr/