Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), İstanbul Adliyesi’nde “aşık” olduğu zabıt katibi kadını silahla rehin alan hakim Ümit Y.E. hakkında yürüttüğü disiplin soruşturmasını tamamladı. Cinsel taciz ve silahlı tehdit suçlarından 3 yıla yakın hapis cezası alan Hakim Ümit Y.E’nin cezasının ertelenmesi nedeniyle bu “kesin hüküm giymek” olarak kabul etmeyen HSK İkinci Daire, bu gerekçeyle hakime ihraç yerine yer değiştirme cezası verdi. Verilen bu ceza, hakim emekli olması nedeniyle uygulanamayacak.

Alanya Hakimi'nden 'Flaş' paylaşım Alanya Hakimi'nden 'Flaş' paylaşım

HSK tutanaklarına göre, 2013’te İstanbul 17. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Ümit Y.E., aynı mahkemede çalışan zabıt katibi Zeynep R. D.’ye “aşık” oldu. 30 yaşındaki zabıt katibini sözlü olarak taciz etmeye başlayan 64 yaşındaki hakim, “Melek gibisin, çok sakinsin, eşim senin gibi değil”, “Çok çekici görünüyorsun, elbisen sana çok yakışmış, hep böyle elbiseler giyin, pantolon sana yakışmıyor”, “Ben seni çok seviyorum, biliyor musun”, “Senin ellerini tutmak istiyorum” şeklinde sözler söyledi. Bununla da yetinmeyen Ümit Y.E. bilgisayar ortamında yazılmış mektupları duruşmalar öncesi flash disk içerisinde verip okumasını istedi.

Görev yeri değişti, peşini bırakmadı

Tacizlerden bunalan zabıt katibi, görev yaptığı mahkemeyi değiştirmek istedi. Ancak hakim, “Seni kesinlikle göndermeyeceğim” dedi. Hakim Ümit Y.E. görev yeri değiştirilen katibin peşini yine de bırakmadı. Katibin görev yaptığı mahkeme kalemine giden hakim, “Ben dolabı her açtığımda hep seni hatırlıyorum, bu sende kalsın” diyerek bir kahve fincanı verdi; daha sonra telefondan sevgi içerikli sözler yanında, mahkemeden ayrılmasına, sözlenmesine çok içerlediğine, kırıldığına ve aradaki yaş farkının önemli olmadığına dair mesajlar gönderdi.

Silahla rehin aldı

18 Ocak 2013’te ise tek başına mahkeme kaleminde çalışan zabıt katibinin yanına giden hakim, kapıyı kapattı ve cebirden bir çağıt çıkardı, “Karşıma geçeceksin, bunu okuyacaksın, ben de dinleyeceğim” dedi. Katibin “Yeter artık, ben sizden hiçbir şey istemiyorum, bana hiçbir şey vermeyin” demesi üzerine gömleğinin yakalarını tutan hakim, “Bak, beni ne hale getirdin, sende hiç vicdan yok mu? Beni devamlı tersliyorsun, bu akşam her şey bitecek, yanımda silah var, kendimi de seni de bu akşam öldüreceğim” diyerek tehdit etti. Zabıt katibinin, odadan çıkmak istemesine engel olan hakim elini beline atarak önüne geçti, “Yeter artık, bana neler yaşatıyorsun, karıma da veda mektubu yazdım, emeklilik dilekçemi de hazırladım, bu akşam her şey bitecek” dedi. Silahla zabıt katibini rehin alan hakim, adliyede görevli polis ve savcıların ikna çabaları sonucunda eylemine son verdi daha sonra elini kolunu sallayarak ayrıldı.

Hakim, zabıt katibini araştırmasını söylediği bir yazı işleri müdürüne de “Ben onu çok seviyorum, onun için her türlü fedakârlığı yaparım, bunu bilmenizi isterim” dedi. Yazı İşleri Müdürünün “Siz evlisiniz, eşiniz burada hâkim, korkmuyor musunuz” sorusuna ise “Olsun bir şey olmaz” diye yanıt verdi. Hakim, olaydan sonra ise zabıt katibinin görev yaptığı duruşma salonu önünde güneş gözlüğü ve takma sakal takmış, yüzünü gazete kağıdı ile kapatmış halde müştekiyi bekledi.

Yargıtay hapis cezası verdi

Olaydan sonra emekliye ayrılan hakimi Ümit Y.E. hakkında “Görevi kötüye kullanma, cinsel taciz, silahla tehdit, basit tehdit, cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından dava açıldı. Yargıtay’da yapılan yargılama sonucunda kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan beraat eden hakim, cinsel taciz suçundan 15 ay hapis, silahlı tehdit suçundan ise 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar veren Yargıtay, sanığın 5 yıl denetim süresine tabi tutulmasına da hükmetti.

İhraç değil, yer değiştirme

Olay sonrası hakim hakkında disiplin soruşturması başlatan HSK İkinci Dairesi, kararını verdi. Hakimin aldığı cezalara dikkat çeken daire, buna karşılık hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlarının Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 223. maddesi kapsamında “hüküm” olarak kabul edilmemesi nedeniyle 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 69’uncu maddesinin ikinci fıkrasının ilk cümlesinde belirtilen “kesin hüküm giymek” ibaresi kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığı, bu nedenle ihraç kararı verilemeyeceği kaydedildi. Daire, bu gerekçeyle emekli hakimin yer değiştirme cezası ile cezalandırılmasına oy birliği ile karar verdi.

http://www.cumhuriyet.com.tr