Yeni Şafak, TSK'ya bağlı özel harekat ve komando birliklerinin şehirlerde de faaliyet göstereceğini "Anti-terör timi şehre iniyor" başlığıyla duyurdu.

Habere göre, Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay, jandarma ve polis dışında askeri birliklerin de kolluk gücü olarak görevlendirilmesinin yasal altyapısını hazırlıyor. Devlet zirvesinde "terörle mücadele" adı altında yeni stratejilere gidildiği belirtilen haberde, şu bilgilere yer verildi: 

"Jandarma ve polis özel harekat ekipleriyle birlikte askerlerin de şehirlerde operasyon yapabilmesinin önü açılacak. Bu kapsamda Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı, askere kolluk görevi verilmesini öngören bir yasa taslağı üzerinde çalışmalara başladı. Çalışmalarda, Kara Kuvvetleri'nin piyade, komando ve özel kuvvetler unsurlarından birliklerin şehirlerin güvenliğinde etkin görev üstlenmesi üzerinde duruluyor." 

JANDARMA VE POLİSE TAKVİYE  

"Plana göre, askere, jandarma ve polise takviye güç olarak şehirlerde asayiş görevini yürüten kolluk yetkileri verilecek. Terörle mücadelede görevlendirilen birlik, görev bölgesinde diğer kolluk kuvvetlerinin tüm yetkilerine (istihbarat, önleyici tedbir, toplumsal olaylara müdahale) sahip olacak."

GÖREV EMRİ KOLAYLAŞACAK 

"Yeni düzenleme kapsamında terörle mücadele ve asayiş olayları kapsamında İl İdaresi Yasası'ndaki yetersizlikler de inceleniyor. Halen bir ilin valisi, kolluk gücü olan polis ve jandarmanın yetersiz kaldığı durumlarda o ilde konuşlu askeri birlikten destek isteme yetkisine sahip bulunuyor. Ancak bunun için birçok resmi yazışma ve görevlendirmeler gibi uzun süren bürokratik işlemler gerekiyor. Yasa taslağında bu uygulamayı kolaylaştıracak adımlara yönelik düzenlemeler de yapılması bekleniyor."

Kaynak: Haber.sol.org.tr