Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki "mülteci pazarlığı"nın son perdesi Brüksel'de oynandı ve "1 Avrupa'dan, 1 Türkiye'den" mutabakatına varıldığı ilan edildi.

Ancak büyük oranda Ankara'nın Brüksel'e şantaj yaptığını düşünen bazı kaynaklar, Türkiye'nin sığınmacı sayısının hesaplanmasında "numara yaptığını" öne sürüyor.

Örneğin Balkanist isimli online dergiden eski yardım görevlisi John Butler ve Türkiye'nin güneyinde hala yardım görevlisi olan S. Keleşoğlu, "Türkiye'nin gizemli kaybolan mültecileri" isimli makalelerinde sığınmacı sayılarının manipüle edildiğini söylüyor.

İkilinin hangi yardım kuruluşunda çalıştıklarına ilişkin bir bilgi verilmiyor.

Brüksel anlaşması: İnsanlık ayaklar altında

ŞİŞİRİLMİŞ RAKAMLAR
Yazarlar, 2015 yılı boyunca Yunanistan'dan AB'ye giriş yapan mülteci sayısının 880 bin olduğunun hesaplandığını aktarıyorlar. Yine bunun yanı sıra, yalnızca Almanya'ya 1 milyon kişinin geldiği tahmin ediliyor.

Ancak bu zaman diliminde bir başka dikkat çekici istatistik daha var. Türkiye'de, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından kayıt altına alınan Suriyeli mülteci sayısı bu süre içerisinde 1.5 milyondan 2.5 milyona çıktı. 

Yazarlar, bu rakamların Türk hükümeti ile birlikte formüle edildiğini, yardım grupları ve hükümetler tarafından da şüphe edilmeden kabul edildiğine vurgu yapıyor. 

Balkanist yazarları, bu rakamların doğru olması durumunda, 2015 yılının her ayında Suriye'den Türkiye'ye ortalama 80 bin Suriyelinin geçmiş olması gerektiğini hesaplıyor. 

AB raporu: Türkiye'de siyasi irade ve altyapı yok, mülteci anlaşması uygulanamaz

GİRENLER TAMAM, YA AYRILANLAR?
Ancak bu süre içerisinde Türkiye, Suriye sınırının çoğunu kapattı. Üstelik yazarlar, bazı gözlemcilerin, İdlib'in "muhaliflerin" eline geçmesi ve Kobani'nin kurtarılmasıyla birlikte, nüfus akışının tersine döndüğünü, Türkiye'ye kaçan Suriyelilerin tekrar evlerine döndüklerini gözlediklerini kaydediyor.

Bu nedenle, yazarlara göre, Türkiye'ye gelen Suriyelileri sayan mekanizmaların olmasına rağmen, ayrılan Suriyelileri hesaplayacak bir mekanizma bulunmuyor.

Buna ilişkin sağlıklı bilgi alınacak yerler yalnızca kamplar. Bu kamplar da, 2015 boyunca şunu gösteriyor: Mülteci sayısı yalnızca 230 binden 270 bine çıkmış.

Yine yazarların analizinde, iki farklı sınır kapısından giriş yapmış aynı mültecinin iki kez sayıldığı, böylece Suriyeli sayısının şişirildiği söyleniyor.

Yani, aslında Türkiye'de kayıtlı olduğu düşünülen mültecilerin önemli bir bölümü ya iki kez kaydedilmiş ya da şu anda zaten Avrupa'da olabilir.

Türkiye, AB'den 2018 yılının sonuna kadar 3 milyar Euro daha alacak

TÜRK YETKİLİDEN İTİRAF
The Independent'tan Laura Pitel'e konuşan bir Türk yetkili, Türkiye'deki Suriyeli rakamlarının yüksek olabileceğini kabul ederken, "ne olduğunu söylemek çok zor" dedi.

"Şu anda Türkiye'de bulunan tüm Suriyelilerin kayıtlı olup olmadığını bilmiyoruz" diyen yetkili, kaç kişinin Türkiye'den ayrıldığını, kaçının denizde boğulduğunu ya da Avrupa'ya ulaştığını bilmediklerini itiraf etti.

Ancak yetkili, Avrupa'daki mülteci sayılarının da doğru olmayabileceğini, çünkü Almanya ya da İsveç'e ulaşan Suriyelilerin bu yolculuk boyunca birçok AB ülkesinden geçtiğini ve bunların da birden fazla kez kaydedilmiş olabileceğini vurguladı.

Erdoğan'ın AB ile yaptığı utanç verici mülteci pazarlığının tutanakları sızdı!

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr