Ordunun Rusya desteğiyle ilerleyişi ve Ürdün'ün çeteleri kontrol altına almaya çalışmasıyla sessizleşen "güney cephesi" yeniden hareketleniyor.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altında hareket eden bir dizi grup, Dera'da yeni bir operasyon başlatacaklarını açıkladılar. Çetelerin hedefi, 2015 başlarında kaybettikleri Kefr Şamis'i geri almak.

Ordu, şu anda Dera'yı kontrol etmek için kritik önemdeki iki bölgeyi, Deyr el-Adas ile El Sinemeyn'i elinde bulunduruyor. "Ölüm üçgeni"nin diğer köşesindeki Tel el-Harra ise çetelerin kontrolünde.

Dün, ÖSO'ya bağlı "Güney Cephesi" birlikleri, Ahrar'uş Şam ve Nusra Cephesi'nin de desteğiyle Kuneytra'daki El Semadaniye'ye saldırmış ancak ordu tarafından püskürtülmüştü.

Güney cephesindeki suskunlukta, Ürdün ile Rusya arasında bir "mutabakata"a varılmış olmasının payı olduğu düşünülüyor.

HALEP CEPHESİNDE İŞLER TIKIRINDA
Öte yandan Halep'in batı, kuzey ve doğu cephelerinde Suriye ordusu ve YPG'nin cihatçılara karşı ilerleyişi sürüyor.

Suriye ordusu ve Hizbullah, kuzeydeki Miskan ve Ahras'ı, Ahrar'uş Şam, Mücahid Ordusu ve Nusra Cephesi ile girdiği çatışmaların ardından ele geçirdi.

Ancak ordunun Ahras'ı YPG ve müttefiklerine bırakacağı söyleniyor.

Doğu cephesinde ise Kaplan Birlikleri, IŞİD'in elindeki Tayyibe köyüne girdi. Daha sonra Termik Santral'e yönelen ordunun ilerleyişi karşısında IŞİD bölgeyi terk etti.

Suriye ordusunun Halep merkezdeki Büstan el-Paşa'da bulunan çetelere "teslim olun" çağrısı yapmasından hemen sonra ise, YPG kuvvetleri El Hillak'a saldırdı. 

Rusya'nın da havadan destek verdiği operasyonda çatışmalar hâlâ sürüyor. YPG El Hillak'ı ele geçirirse, cihatçıların Büstan el-Paşa ikmalleri kesilecek.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr