Rusya ile Avrupa Birliği’nin (AB) Mars’taki yaşam izlerini incelemek için hayata geçirdiği ExoMars projesi kapsamında uzaya gönderilmesi planlanan insansız araç bu sabah başarıyla fırlatıldı. Ortak projede Rusya’nın araştırma araçlarını taşıyacak olan proton roketiyle katkı koyarken Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) sondaj araçlarını sağladığı öğrenildi.

Proje Mars’ta hayat olup olmadığına dair şu ana dek yapılan en kapsamlı araştırma olarak kabul ediliyor. Bu sabah yerel saatte 09.31’de Kazakistan’da bulunan uzay merkezinden gerçekleştirilen fırlatmanın görüntüleri canlı olarak yayınlandı.

Aracın Kızıl Gezegen’e ulaşması 7 ay sürecek ve 500 milyon kilometrelik bir yolculuğun ardından gerçekleşecek. Gezegene ulaşacak olan TGO ve Schiaperalli adındaki iki araçtan ilki yörüngeye yerleşecek ve sensörleriyle gezegendeki faaliyeti takip edip atmosferdeki gazları ölçerken, Scihaperalli’nin yüzeye ineceği ve iki metrelik derinlikteki bilgilere ulaşmak için kazı yapacağı bildirildi.

Russia Today’e (RT) konuşan ESA’nın proje sorumlusu Rene Pischel, Mars’taki yaşam izlerini incelemek için ilk kez bu kapsamda bir çalışma yürütüldüğünü aktardı. Bilim insanına göre iki metrelik derinlik, güneş gezegenin yüzeyini yaktığı için olası bir yaşama dair inceleme için asıl bakılması gereken yer.

ESA’dan Fabio Favata ise RT’ye, ortak çalışmanın Rusya ile AB arasındaki ilişkilerin düzeltilmesine yardımcı olacağını düşündüğünü söyledi.

NASA’nın da başlangıçta projede yer alması planlanmış ancak “finansal problemler” nedeniyle çekildiği bildirilmişti. ESA yine Rusya’nın desteğiyle 2018’de Mars’a ikinci bir araç daha göndermeyi planlıyor.

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr