7 Şubat 2012'de yaşanan MİT krizine ilişkin bir köşe yazısı kaleme alan Oral Çalışlar, konuya ilişkin daha önce yazdığı bir yazı nedeniyle dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den özür diledi.

Çalışlar, Gül'ün Fidan'ın ifadeye gitmemesini, yanında kalmasını istediğini ileri sürerken yazısında şu ifadeleri kullandı:

7 Şubat 2012’de, savcı Sadrettin Sarıkaya; MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve yakın çalışma arkadaşlarını Oslo sürecinde PKK'lılarla görüştükleri gerekçesiyle "KCK soruşturması"ndan ifadeye çağırmıştı… Ben, yazımda,  “Fidan'ın endişelenerek Abdullah Gül'ü aradığını ve Gül'ün de Fidan'a ‘bence ifadenizi verin, bir problem çıkacağını sanmıyorum’ dediğini” yazmıştım.

Olayın yakın tanıkları, gerçek durumun böyle olmadığını, benim de uydurulan bu senaryoyu aktardığımı söylediler.

O günü anlatan haberleri, yorumları incelemeye başladım. Belge ve bilgileri kontrol ettim. Bu araştırmaların ardından, yanlış bir aktarma yaptığımı farkettim.

Sayın Abdullah Gül'den özür dilerim. 

Gerçeği aktarabilmek amacıyla, "MİT'e operasyon" olayının birinci dereceden tanıklarının anlattıkları üzerinden gidelim… Anlatımlara göre, o gün köşkte yaşananları şöyle özetlemek mümkün: 7 Şubat 2012’de, öğleden sonra, MİT Müsteşarı Hakan Fidan,  Cumhurbaşkanı’yla görüşmek üzere Çankaya köşküne gelir. Sıkıntılı bir görünüşü vardır. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le bir saatten fazla süren bir görüşme yaparlar... Gül'ün savcıya  öfkelendiğine ve şunları söylediğine tanık olunur: "Böyle terbiyesizlik olmaz. Basın mensuplarını çağırın, açıklama yapacağım"… Bu sırada, Kanada büyükelçisinin güven mektubu töreni vardır. Saat 14.00-14.30 sularıdır. Cumhurbaşkanlığı muhabirlerine, Hakan Fidan soruşturmasının yanlışlığına dair bir açıklama yapılır. Gül, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Emin Kuz’u ve  hukuk danışmanlarını çağırdı. Hakan Fidan'ın yanında, durumu değerlendirip bu konuyu ilgili kurumlarla görüşerek kamoyuna duyrulmadan derhal çözülmesi talimatını verdi.  Bu arada Hakan Fidan'a döndü ve şunları söyledi: "Bu konu sonuçlanana kadar, burada kalacaksınız." Gül değişik görüşmelerde bulundu. Söz konusu savcının görevden el çektirilmesiyle ilgili süreç başladı.   


Kaynak: Haber.sol.org.tr