Ortaokul ve lise öğrencilerinin altı ayda bir boy uzunlukları, kiloları ve vücut esneklikleri ölçülecek. Değerler üzerinden öğrencilere "Fiziksel Aktivite Karnesi" verilecek ve karnede yer alan notlar e-okul sisteminde görülecek. 

Hürriyet'in haberine göre, Türkiye’de okul çağı çocuklarının yaklaşık yüzde 75’inin günlük fiziksel aktivite yapmadığı ve öğrencilerin yüzde 30’unun obez olması nedeniyle okullarda yeni bir çalışma başlatıldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sağlık Bakanlığı, okullarda “Fiziksel Aktivite Karnesi” projesini başlatıyor.

Uygulama kapsamında Sağlık Bakanlığı, ulusal fiziksel aktivite rehberi hazırlarken, Bilim Kurulu kararıyla MEB’e Fiziksel Aktivite Karnesi müfredatı sunuldu. Eğitim-öğretim yılı başında ve sonunda olmak üzere yılda iki kez verilecek karnede, her öğrencinin esneklik, vücut ağırlığı ve boy uzunluğu ölçümü değerlendirilecek.  

Fiziksel aktivite değerleri, ana karnedeki beden eğitimi ders notlarını etkilemeyecek. Veliler ve öğrenciler, fiziksel uygunluk karnesine ait notları diğer tüm derslerin görülebildiği e-okul sistemi üzerinden ulaşabilecek. Uygulama kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Sağlıklı Hayatı Teşvik ve Sağlık Politikaları Derneği işbirliğiyle 12 bölgede eğitici eğitimi verilecek. Beden eğitimi ve spor dersi öğretmenlerine, Fiziksel Aktivite Karnesi Eğitimi Programı’yla öğrencilere fiziksel aktivite karne notunun nasıl verileceği, nelere dikkat edileceği konularında eğitimler verilecek.

12 YAŞ ÜSTÜNÜN YÜZDE 72’Sİ HAREKETSİZ

TÜRKİYE Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010 yılı rakamlarına göre, 12 yaş üstü bireylerin yüzde 72’si hareketsiz, yüzde 10’u ise yetersiz düzeyde fiziksel aktivite yapıyor. Aynı çalışmada 6-11 yaş grubu çocukların düzenli egzersiz yapmadıkları saptandı. Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması’na göre ise her dört çocuktan üçü hiç spor yapmıyor. Dünya Sağlık Örgütü ve uzmanlar, çocukların her gün en az 60 dakika fiziksel aktivite yapmasını öneriyor.

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr