Sosyalizm Üniversitelerinin “Türkiye Dinselleşmeye Mahkum Edilebilir mi?” başlıklı 2. oturumu ODTÜ’de yapıldı. Etkinliğe Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketinin de ilk imzacılarından olan Hüseyin Aygün ve Özlem Şen Abay katıldı.

İlk konuşmayı yapan Özlem Şen Abay Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi'nden bahsettiği konuşmasından satır başları şöyle;

Gericiliğe karşı aydınlanma hareketi sadece bir imza metni değil. Bu aynı zamanda bir mücadele çağrısı, ülkemizin içine sokulduğu karanlıktan kurtulmak için hep birlikte nasıl mücadele edebiliriz diye düşünmeye, tartışmaya, üretmeye çağrı yapan bir metin. Başlangıcını İzmir’de yaptığımız toplantılar ilerleyen günlerde Türkiye’nin dört bir yanında devam edecek.

3 Mart bizler için çok önemli bir tarih, hilafetin kaldırılmasının yıl dönümü. Hilafetin kaldırılmasının yıl dönümünde, yüz yıla yakın bir süre sonra Ankara’nın göbeğinde bir spor salonunda ‘Ümmet Hilafetsiz Kaldı’ diye bir toplantı yapılıyor. Yüz yıl içerisinde biz bu karanlığa nasıl çekildik biraz bunlara bakmak gerekiyor.

Öte yandan Abay,  hiçbir kadının gericiliğin dayattığı kurallara boyun eğmeyeceğini ve bunun için kadınların bu karanlığa karşı daha etkin bir mücadele içerisinde olması gerektiğini söyledi. 

İkinci konuşmayı yapan Hüseyin Aygün ise Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi’nin önemine değinerek şunları söyledi;

Bugün Emine Erdoğan’ın konuşmasını düşününce Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketinin aslında ne kadar da önemli olduğunu gördüm. Harem okul demektir demek çok tuhaf bir şey. Kadınların aşağılandığı, insanlık onuruna dair ne varsa yok edilen bir mekânı eğitim kurumuna benzetmek çok korkunç bir durum ve kadınlar bu konuda bir şey yapmalı.

Hiçbir insanın bir dine inanma zorunluluğu olmadığını söyleyen Aygün gericiliğe karşı en büyük mücadeleyi cesaretli gençlerin vereceğini söyledi. 

Etkinliğin devamında Abay ve Aygün, ODTÜ’lülerin sorularını yanıtladı.

Kaynak: Haber.sol.org.tr