Suudi Arabistan’ın kuzeyinde, Hafır El-Batın ilinde bulunan Kral Halid askeri bölgesinde geçtiğimiz günlerde başlayan tatbikat, Ortadoğu’nun en büyük askeri tatbikatı sayılıyor. Tatbikata; Umman, Katar, BAE, Ürdün, Bahreyn, Senegal, Sudan, Kuveyt, Maldivler, Fas, Pakistan, Çad, Tunus, Komor Adaları, Cibuti, Malezya, Mısır, Moritanya ve Mauritius'tan askeri birlikler katılıyor.

Tatbikata katılan ülkelerin askeri birlikleri, geçtiğimiz günlerde tatbikatın yapıldığı Kral Halid askeri bölgesine kara ve havayolu ile ulaşmıştı. İki gün sürmesi beklenen tatbikatın başladığını Suudi Arabistan Kuzey Bölgesi Komutanı Orgeneral Fahd bin Abdullah Al-Mutayri, iki gün önce yaptığı açıklama ile duyurmuştu.

Gelişmiş silahların kullanıldığı tatbikatlarda topçu birlikleri, tanklar, piyade birlikleri ile hava ve deniz savunma birlikleri yer alıyor. Suriye’de kara harekâtı ve IŞİD için düzenlendiği iddia edilen tatbikat için ev sahibi Suudi Arabistan, bir açıklama yapmıştı. Açıklamada, tatbikatın bölgede istikrar ve barışı koruma amacıyla yapıldığı belirtilmiş, 'tüm zorluklar karşısında tek vücut olunduğu' mesajının verileceği ifade edilmişti.

Diğer taraftan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, geçtiğimiz ocak ayı sonunda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Suudi Arabistan ziyaretine katılmıştı. TSK’nın internet sitesinden ziyaret hakkında bir açıklama yapılmış, Genelkurmay Başkanı’nın resmi davetli olarak gittiği Suudi Arabistan’da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdul Rahman bin Saleh Al-Bunyan ile bir araya geldiği belirtilmişti.


Kaynak: Haber.sol.org.tr