Komünist Parti, İçişleri Bakanlığı'na yeni kimlik kartlarında çipe gizlenen ve elektronik ortamda görünecek olan "din" hanesini sordu. 

4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince İçişleri Bakanlığı'na başvuran Komünist Parti, yeni kimlik kartlarının çipinde gizlenecek olan "din" hanesiyle ilgili kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediğini savundu. 

Komünist Parti'nin Bilgi Edinme Başvurusu kapsamında İçişleri Bakanlığı'na verdiği dilekçe şöyle: 

İçişleri Bakanlığı’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki 2016 yılı bütçe görüşmelerinde yeni kimlik kartları gündeme gelmiş; İçişleri Bakanı Efkan Ala, nüfus cüzdanlarında kartın üzerinde yer alan din hanesinin, yeni teknolojik kimlik kartında ‘çip’te yer alacağını, din hanesini ‘çip’e yazdırmanın da isteğe bağlı olacağını belirtmiştir.

Bu açıklama karşısında, kamuoyuna açıklanması gereken kimi bilgilerin olduğu açıktır. Bu kapsamda, Partimizin kamuoyunu aydınlatma ve siyasi girişimlerde bulunma görevi nedeniyle aşağıdaki bilgi ve belgeler istenilmektedir:

1. Yeni kimlik kartında tam olarak hangi bilgiler yer alacaktır?
2. Yeni kimlik kartında hangi bilgiler açık, hangi bilgiler “çip”te yer alacaktır?
3. Kartta yer alacak bilgiler dışında, karta daha sonra herhangi bir bilgi işlenebilecek midir? İşlenecekse yetki kimde olacaktır?
4. Din hanesi dışında kartta yer alınması isteğe bağlı başka bilgi var mıdır?
5. Kartta yer alması istenmeyen bilgilerin, daha sonra “çip”te gösterilmesi mümkün müdür?
5. “Çip”li kartları, hangi yetkili kurum ve makamların okuyabileceği belli midir?
6. Bu bilgilerle birlikte, yeni kimlik kartı örneği hazır mıdır? Hazırsa tarafımıza bir örneğinin gönderilmesini talep ederiz.

Gereği arz olunur. 

Kaynak: Haber.sol.org.tr