Kanada'da, geçtiğimiz Mayıs ayında kabul edilen ve terör suçlarından hüküm giyenlerden ülkede ikinci vatandaşlığı olanların bu hakkının iptaline imkan veren ilgili yasa geri çekiliyor.

Ülkedeki Liberal Parti, seçimlerde ilgili yasa konusunda değişiklik sözü vermişti. Seçim kampanyaları esnasında Liberal Parti başkanı Justin Trudeau, önceki Muhafazakar Parti hükümetinin çok tartışma yaratan vatandaşlık yasası düzenlemelerini (C-24) iptal edeceğini açıklamıştı. Kanada Vatandaşlığını Güçlendirme Yasası olarak anılan bu tasarı kanunlaşmış ve yeni düzenlemeler hükümete terörizm, espiyonaj ve vatana ihanet gibi suçlardan hüküm giyen çifte vatandaş olan Kanadalıların Kanada vatandaşlığını iptal etme yetkisi vermişti. C-24 ayrıca vatandaşlığı edinme kriterlerini değiştirmiş ve daha da zorlaştırmıştı. 

Geçtiğimiz Eylül ayında ülkede bir kişi, ilgili yasa nedeniyle Kanada vatandaşlığını kaybetmişti. 

Göçmen Bakanı John McCallum,konu hakkında yaptığı açıklamada vatandaşlık yasasında öngördükleri değişikliklerin iki sebebi olduğunu şu sözlerle ifade etti; "Hükümetin birisinin vatandaşlığını almasını imkansız hale getirmeyi ve şu an insanların vatandaş olmak için aşmak zorunda kaldıkları tüm engelleri ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz” 

McCallum; "Bu yasa 2 sınıftan Kanadalı yaratıyor. Biz güçlü bir şekilde tek sınıf Kanadalının olduğuna inanıyoruz. Bir Kanadalı, bir Kanadalıdır" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr