Fukuşima sonrasında nükleer santrallerini güvenlik değerlendirmeleri yapmak üzere geçici olarak durduran Japonya’da, Takahama Nükleer Santrali’nin devreleri 3 gün önce tekrar devreye alınmıştı. RT'nin haberine göre; santralde jenaratörle ilgili bir sorun nedeniyle, acil durum alarmının tetiklenmesi sonucu Santral otomatik olarak tekrar kapandı. Fukuşima felaketinden 5 yıl sonra, santralde görülen radyoaktif sızıntı hükümeti reaktörleri yeniden gözden geçirmeye itti.

Japonya Times'a açıklama yapan Kansai Elektrik şirketi, sorunun, daha önce de kapatılan ve yeniden başlatılan 4. reaktör ile ilgili olduğunu belirtti. Reaktörün soğutma sisteminde de hiçbir sorun olmadığını söyleyen şirket yetkilileri ayrıca kapatılan reaktörün ne zaman açılmaya hazır olacağını bilmediklerini de ekledi.

FUKUŞİMA'NIN ARDINDAN ALINAN KARAR

Tokyo'ya 380 km uzaklıkta olan Santral'in 4. reaktörü geçtiğimiz Cuma günü yeniden devreye alınmıştı. 30 yıllık olan reaktör ülkedeki bütün satrallerin gözden geçirilmesi kararı kapsamında 2011 yılında kapatılmıştı. 2011 yılında gerçekleşen deprem ve tsunami sonrasında hükümet nükleer santraller için yeni güvenlik önlemleri almış bu önlemler kapsamında kapatılan ya da çalışması durdurulan nükleer reaktörlerden bazıları daha sonra tekrar açılmıştı. Takahama'daki 4. reaktör de bunlardan birisiydi.

Ülkede yaşanan Fukuşima felaketinin ardından hükümetin aldığı önlemler yetersiz bulunmuş ve ülkede büyük çaplı protestolar gerçekleşmişti.

Kaynak: Haber.sol.org.tr