Haziran direnişi eylemleri sırasında protesto gösteri ve yürüyüşlerine katılan 94 kişi hakkında, olaydan iki yıl sonra 6'şar yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın üçüncü duruşması yapıldı. Hakim gelmeyen sanıklar ve eksik belgelerin tamamlanması için duruşmayı bir kez daha ertelendi.

1 Haziran 2013'te İstanbul'daki Gezi Parkı protestolarına destek amacıyla sosyal medya üzerinden yapılan çağrıların ardından, İzmir'deki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü önünde toplanan bazı dernek, siyasi parti, sendika ve platformların üyeleri, hükümeti istifaya çağıran sloganlar eşliğinde yürüdü. Anayasal protesto ve gösteri yürüyüşü haklarını kullanan yurttaşlar hakkında, olayın üzerinden iki yıl geçtikten sonra dava açıldı. Soruşturmayı yürüten Savcı Cevdet Aydemir, 94 sanık hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, görevli memura görevini yaptırmamak için zincirleme şekilde direnme suçlarından 2 ilâ 6'şar yıl hapis istemiyle dava açtı.

24'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma, salonunun yetersizliği nedeniyle İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne alındı. Duruşmada bazı sanık ve avukatları ile müştekiler hazır bulundu. Savunma yapan bazı sanıklar, eyleme anayasal haklarını kullanarak katıldıklarını, herhangi bir suç teşkil edecek olaya karışmadığını belirterek suçlamaları reddetti. Sanık Faruk D., olay günü eylemden haberi olmadığını dile getirerek o gün annesiyle yaşadığı tartışma nedeniyle protesto gösterisine katılmaya karar verdiğini belirtti.

EMNİYET MÜDÜR YARDIMCISI: ELİMDEN YARALANDIM

İzmir İl Emniyet Müdür Yardımcısı Doğu Ateş, olaylar nedeniyle sağ elinden yaralandığını, uzun süre tedavi gördüğünden elini kullanamadığını söyleyerek kendisinin yaralanmasına sebep olan sanıklardan şikayetçi olduğunu ifade etti. Bazı emniyet mensupları, olaylar esnasında kendilerine atılan taş, şişe, sopa gibi maddelerden yaralandıklarını ifade ederek, şikayetçi olduklarını belirtti.

Hakim Süleyman Demirel, eksik belgelerin tamamlanması ve ifadesi alınmayan sanıkların zorla getirilmesine karar vererek duruşmayı mayıs ayına erteledi.

Kaynak: Haber.sol.org.tr