İsrail yönetimi bir yandan Türkiye ile normalleşme görüşmeleri yaparken, diğer yandan da Türkiye ile düşman hale gelen Rusya'yı İran ve Hizbullah'a karşı denge unsuru olarak görüyor.

Al Monitor'dan Ben Caspit'in makalesinin başlığı "İsrail, neden Putin'e Erdoğan'dan daha çok ihtiyaç duyuyor?"

Caspit yazıda, Kuveyt merkezli El Ceride'nin geçen hafta yaptığı haberi hatırlatıyor. Haberde, Rusya'nın İran'a SA-22 füzelerinin satışını durdurduğunu çünkü bu füzelerin, yapılan anlaşmanın aksine Hizbullah'ın eline geçtiği iddia ediliyordu.

İddiaya göre, Putin bu nedenle İran'ı "cezalandırmak" istemişti. İsraili'in Moskova'ya bu transfer konusunda güvenilir kanıtlar sunduğu da iddialar arasındaydı.

Tel Aviv yönetiminin İran ve Hizbullah nedeniyle Putin'e ihtiyacı olduğunu savunan yazar, aynı zamanda Türkiye ile bir normalleşme süreci yürütüldüğünü, ancak İsrail'in bu konudaki beklentisinin daha az olduğunu kaydediyor.

Yazara göre İsrail, Erdoğan'ı "ümitsiz bir vaka" olarak görüyor ve Erdoğan iktidarda olduğu sürece İsrail-Türkiye askeri ittifakının yenilenmeyeceğini düşünüyor.

İsrail, Erdoğan'ın "normalleşme" çabasının kendi siyasi zayıflığı, Rusya ile yaşadığı sorunlar, İsrail'in doğalgazı ve bir zamanlar bölgede oynadığı rolü kaybetmesi nedeniyle gündeme geldiğini biliyor.

Yazar, üst düzey bir İsrailli askeri kaynağın, "Rus uçakları Tel Aviv üzerinde uçsa bile onları düşürmeyiz" dediğini aktarıyor. Bu alıntı, İsrail'in bölgede Rusya ile arayı bozmamaya çalıştığının en önemli ifadesi sayılıyor.

İsrail'e göre, Rusya İran'ın Suriye'nin patronu olmasına asla izin vermeyecek. Bunun yanı sıra, Moskova Tel Aviv'in Hizbullah konusundaki kaygılarını anlıyor ve hatta İran'la olan füzel anlaşmasını da gözden geçirebilir.

Ruslar, Hizbullah'a özel bir taahhütlerinin de bulunmadığını söylüyorlar. 

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr