2006 yılında son büyük savaşlarını yapan Hizbullah ve İsrail, yeni bir savaşa hazırlık yapıyor.

Kuveyt merkezli Er-Rai gazetesinden Elijah J. Magnier'in haberine göre, İsrail Suriye'ye girerek Lübnan sınırını kapatmak istiyor.

Şam'daki operasyon odasındaki faaliyetlere katılan bir süt düzey yetkilinin verdiği bilgiye göre, İsrail "yarın başlayacakmış gibi" Hizbullah'la savaşa hazırlanıyor.

Elde ettiği yeni istihbarat raporlarında Hizbullah'ın yeni taktik silahlar elde ettiğini gören İsrail, tatbikatlarını da buna göre düzenlemeye başladı.

Medyada çıkan "İsrail'e savaş başlatabilecek bir koz vermemek" haberlerine de değinen kaynak, Tel Aviv'in artık savaşı provokasyonlara ya da taktik bahanelere değil, özel bir hedefe ulaşıp ulaşamamama yeteneğine göre değerlendirdiğini söyledi.

İsrail için zamanın çok önemli olduğunu söyleyen kaynak, Hizbullah'a, örgütün gelişmiş silahlar elde etmeden önce saldırmanın tek seçenek olduğunu belirtti.

Bu nedenle İsrail'in Suriye'ye girerek, Kuseyr'e kadar olan bir bölgeyi işgal edebileceği ve Suriye-Lübnan sınırını kapatmaya çalışabileceğini iddia etti.

Şam etrafındaki savunma hatlarının zayıfladığını düşünen İsrail, ÖSO ve Nusra Cephesi gibi örgütlerin de Hizbullah'ın omurgasının kırılmasını istedikleri için kendilerine direniş göstermeyeceklerini varsayıyor.

'İsrail için Erdoğan ümitsiz vaka; Putin'e ise ihtiyaçları var'

Körfez ülkelerinin Hizbullah'ı "terör örgütü" ilan etmesinin İsrail'in elini kolaylaştırdığı söylenirken, İsrail'in olası bir savaş durumunda bölgedeki gerici rejimlerin "moral desteğini" alacağı, uzun süredir yapılması beklenen Arap zirvesinin ardından savaşın zamanının belli olabileceği kaydediliyor.

Savaşın hedefinin Hizbullah'ı yok etmek değil, İsrail'e saldırı kapasitesini ortadan kaldırmak olacağı söyleniyor.

Ancak kaynak, İsrail'in bu plan konusunda bazı soruları yanıtlamadığını belirtiyor. Bunlardan en önemlisi, Rusya'nın İsrail'e izin verip vermeyeceği.

Diğer sorular arasında, Hizbullah'ın İsrail'i vurma gücü elde etmesiyle birlikte, Tel Aviv'in içerideki zararı göğüsleyip göğüsleyemeyeceği ve Hizbullah'ın artık klasik gerilla taktiklerinden fazlasını uygulayabilecek durumda olmasının yaratacağı sorunlar yer alıyor.

Kaynak ayrıca, 2006 savaşında Suriye yönetiminin silah depolarını Hizbullah'a açtığını, 2016 ya da 2017'deki bir savaşta da basitçe izlemeyeceğini, çünkü kaybedecek bir şeyinin olmadığını söylüyor.

Foreign Policy'den Nour Samaha'nın makalesinde de, Hizbullah'ın Suriye'deki savaşta büyük deneyim kazandığı ve bir dahaki savaşta İsrail'i İsrail topraklarında vurabileceğine dikkat çekiliyor.

İsrail ayrıca, Hizbullah'ın elinde karadan havaya füzeler de bulunduğunu, olası bir savaşta İsrail jetlerinin Hizbullah tarafından hedef alınabileceğini düşünüyor.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr