Başbakan Davutoğlu'nun "Çalışmalar hukuksal süreç bitene kadar durdurulacak" açıklamasına rağmen, Cengiz Holding’e bağlı Eti Maden şirketi, Cerattepe’deki çalışmalarına devam ediyor.

BirGün'den Ömer Şan'ın haberine göre maden şirketinin şantiye alanındaki ağaç kesim ve düzenleme çalışmalarını durdurmadığı belirtilirken, Artvin Orman ve Su İşleri Müdürlüğü, Artvin Valiliği'nin talimatıyla, maden şirketine yer tahsisi işlemini de gerçekleştirdi.

Yeşil Artvin Derneği yöneticilerinin Artvin halkı adına ilettiği talepler arasında yer alan polis ve jandarmadan oluşan güvenlik güçlerinin geri çekilmesi yönünde verilen sözler de tutulmadı. Cerattepe’ye giden yollar yine polis ve çevik kuvvet ekipleri tarafından kesilerek gazeteciler dahil kimsenin bölgeye gitmesine izin verilmiyor.

Ağaç kesim işleminin devam ettiği görüntülenen maden şirketinin çalışma yaptığı ve kısmen tel örgülerle çevirdiği şantiye alanının güvenliği ise jandarma ekiplerince sağlanıyor.

'Şirket Cerattepe'den inmezse, kolluk güçleri çekilmezse, direniş devam eder'

MADEN ŞİRKETİNE YER TESLİMİ YAPILDI
Başbakan Davutoğlu’nun, Yeşil Artvin Derneği, Artvin’in AKP ve CHP’li Milletvekilleri, AKP, CHP ve MHP İl Başkanları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin bulunduğu heyete verdiği ‘çalışmaların durdurulacağı’ sözü sırasında, Artvin Valiliği madenci şirkete alelacele ‘yer teslimi’ yaptığı ortaya çıktı.

Çarşamba günü saat 11.00’de Çankaya’da görüşmenin yapıldığı sıralarda Cerattepe'ye çıkan Artvin Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, maden şirketine tahsis edilen 77 bin metrekare alanın yer teslimini yaptı.

AKP'nin Artvin halkını oyalama taktiği ortaya çıktı!

Cerattepe bölgesine geçen hafta jandarma ve polis eşliğinde çıkarılan Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş. çalışanları, iş makineleri eşliğinde şantiye kurmak için çalışma başlatırken; Artvin Orman Müdürlüğü’nün şirkete ‘yer tahsis izni’ vermediği ortaya çıktı.

Maden şirketi ise bölge halkının tepkisinden çekinen Artvin Orman İşletme Müdürlüğü görevlilerinin, 'yer tahsis izni' işlemlerini geciktirdiğini ileri sürerek valiliğe şikayette bulundu.

Maden şirketinin şikâyeti üzerine harekete geçen Artvin Valiliği, aralarında Artvin Orman İşletme Müdürü Yusuf Soysal ile şef ve orman mühendislerinin de yer aldığı 4 kişi hakkında soruşturma açılması talimatı verdi.

Bu sırada Yeşil Artvin Derneği de Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’ne, şirketin ‘yer tahsis izni’ olup olmadığı yönünde dilekçeyle başvuruda bulunmuştu.

Şirkete ilk etapta verilen 77 bin metrekare alanın yanı sıra daha sonra da maden çıkarılması için 100 bin metrekare alan için de yer tahsis izni verilmesinin öngörüldüğü öğrenildi.

Konuya ilişkin kısa bir açıklama yapan Artvin Orman Bölge Müdürü Sedat Ecevit, maden şirketine yer tahsisi yapıldığını doğrularken; “Maden şirketine yer tahsisini 17 Şubat tarihinde kağıt üzerinde yaptık. Dün de bölgeye çıkan ekiplerimiz arazide esas yer teslimini yaptı. Şu anda maden şirketinin yer tahsis izni var” dedi.

YER TAHSİS İŞLEMİ KAMUOYUNA AÇIKLANMAMIŞ
Cerattepe’deki çalışmalar için kâğıt üzerinde, 17 Şubat tarihinde yaptıkları yer tahsisi kararının Artvin Valisi Kemal Cirit’in talimatı üzerine kamuoyuna açıklanmadıklarını da ifade eden Ecevit, "Orman Genel Müdürümüz bize ilk gün kamuoyuna açıklamamızı söyledi ama Vali Bey’in talimatı nedeniyle kağıt üzerinde yapılan yer tahsisi işlemini kamuoyuna açıklamadık” şeklinde konuştu.

HALK CERATTEPE'YE YÜRÜYÜŞE HAZIRLANIYOR
Öte yandan Başbakan Davutoğlu’nun sözüne karşı Artvin’de yaşanan gelişmelere Artvinlileri ve yaşam savunucularını tedirgin etmeye devam ederken; bölgede yaklaşık 10 günden beri görev yapan, Artvinlilerin direnişi sırasında biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi kullanan polis ekiplerinin Cerattepe yolunu kapattığı ve gazeteciler dahil kimsenin bölgeye geçişine izin vermediği bildirildi.

Artvinlilerin ise yaşanan gelişmeler üzerine yeniden Cerattepe’ye doğru yürüyüşe geçmeye hazırlandıkları bildiriliyor.

Kaynak: Haber.sol.org.tr