Fransa'nın Calais kenti yakınlarında bulunan ve İngiltere'ye geçmek amacıyla çoğunluğu Eritre ve Etiyopya'dan gelen mültecilerin yaşadığı kampın tahliyesine başlandı. Valiliğin tahliye kararının mahkeme tarafından uygun bulunmasının ardından kampa güvenlik gücü gönderildi. İngiltere’ye geçmek isteyenlerin son çıkış yolu olarak bilinen kampta barınanların belirlenen başka yerlere taşınması istendi. Tahliye kararına direnenler ise jandarma tarafından gözaltına alındı.

HÜKÜMETE GÖRE BİN YARDIM DERNEKLERİNE GÖRE ÜÇ BİN MÜLTECİ

Yardım dernekleri tahliye edilen kampın güney tarafında 3 bin mülteci barındığını öne sürüyordu. Hükümet ise bu sayının bin olduğunu savunuyordu. Fransa sığınmacıların yaşadığı kampın gayriinsani koşulları yüzünden uzun zamandır insan hakları derneklerinin ve sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekiyordu. Valiliğin hijyen gerekçesi ile kapatılmasına karar verdiği kamp "yeni orman" olarak da adlandırılıyordu.

TAHLİYE KARARI İNGİLTERE'DE YANKI BULDU

Kampın güneyinin tahliyesine ilişkin kararın uygulanması daha önce ertelenmişti. Kampı gönüllü olarak boşaltan göçmenlerin bir kısmı bölgedeki konteynerlere yerleştiriliyor, bir kısmı ise otobüslerle ülkenin diğer yerlerine dağıtılıyor.

Tahliye kararı İngiltere’de de büyük yankı buldu. Ünlü İngiliz aktör Jude Law da geçtiğimiz günlerde kamptaki ebeveynsiz çocukların durumuna dikkat çekmek için Calais’yi ziyaret etmiş ve tahliye kararına tepki göstermişti.

 

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr