Ankara dün akşam bir kez daha bombalı araç saldırısı ile sarsıldı. Bir önceki saldırının üzerinden henüz bir ay bile geçmemişken gerçekleştirilen bu saldırıda son bilgilere göre 37 yurttaş hayatını kaybetti. Ankara'nın merkezi Kızılay'daki Güven Park'ta meydana gelen saldırı, bomba yüklü bir araçla gerçekleştirildi. Otobüs duraklarının hedef alındığı saldırının sesinin Ankara'nın birçok noktasından duyulduğu söyleniyor. 

Kızılay'daki saldırıda hasar gören araçlar bu sabah olay yerinden kaldırılırken, saldırıyla ilgili ayrıntılar da çıkmaya başladı. Buna göre saldırganların kullandığı aracın 10 Ocak’ta Şanlıurfa’dan çalındığı belirtiliyor. Saldırının faili konusunda, 17 Şubat'ta 28 kişinin öldüğü, 61 kişi yaralandığı saldırıyı üstlenen TAK üzerinde duruyor. Saldırının arkasındaki örgütün büyük oranda tespit edildiği belirtilirken, açıklamanın bugün içerisinde yapılması bekleniyor. 

AKP medyasının önemli isimlerinden Abdülkaldir Selvi'nin çıktığı televizyon programında yaptığı açıklama dikkat çekiciydi. Selvi'nin "Evet canımız acıyor ama bir süre terörle yaşamaya alışmamız gerekiyor” demesi büyük tepki toplarken açıklamanın asıl önemli yanı AKP'lilerin ruh halini gösteriyor olması. Son 5 ayda 3. kez saldırıya uğrayan Ankara'da yüzlerce insan hayatını kaybetti ve artık içine düştükleri aciz durumu kendileri de kabul ediyorlar. "Büyük devlet" nutuklarının karşısında başkentini koruyamayan bir iktidar gerçeği var. Üstelik saldırılar, tam da "merkeze" yapılıyor.

17 Şubat'taki saldırı Ankara'nın ama daha çok da devletin kalbine yapılmışbir saldırı olarak kayıtlara geçmişti. Bu saldırının arkasından da önlemlerin artırılacağına yönelik açıklamalar yapılmış, hatta bununla ilgili yasal düzenlemelerin hazırlandığı belirtilmişti. Şimdi üzerinden bir ay geçmeden neredeyse aynı bölgeye 2. saldırı gerçekleştirildi. Birinden diğerine yürüme mesafesi 10 dk. 

Saldırı sonrası iktidar cenahından gelen açıklamalar tanıdıktı. Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki güvenlik toplantısı sonrasında basının karşısına İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Adalet bakanı Bekir Bozdağ geçti. Ala'nın konuşmasında "Biliyorsunuz çok ciddi, her türlü ihtimali dikkate alan genelgeler yayınladık, uygulamalar yapıyoruz ama (Terör) dünyanın her ülkesine maalesef terör yüzde yüz engellenebilen bir saldırı türü değil. Ama yüzde yüz engellemek için çalışmak bizim görevimiz ve vazifemiz. Onu yapıyoruz." demesi dikkat çekti ve Selvi'nin açıklamalarıyla bir bütün oluşturdu. Azim ve kararlılık nutukları, "engellemek mümkün deği" sözlerinin yanında önemsiz kaldı.

KAOS VURGUSU

Özellikle son saldırının ardından yapılan kaos ve istikrarsızlık vurgusu ise dikkat çekiyor. Erdoğan iktidarı tüm dünyada ciddi tartışmalara konu olurken, İngiltere'de yayınlanan Independent gazetesi bugün "Ankara'da yeni terör saldırısı" manşeti ile çıktı. Laura Pitel imzalı haberde, Türkiye'nin başkentinin kalbinde intihar saldırısı düzenlendiğine ve bunun Ankara'da 6 aydan kısa bir süre içinde düzenlenen üçüncü saldırı olduğuna dikkat çekildi: "Son bombalı saldırı, Batılı ülkelerin başkentlerinde de alarma yol açacaktır. Zira bir NATO üyesi olan Türkiye, uzun süredir Avrupa ile Suriye, Irak ve ötesi arasında önemli bir tampon bölge olarak görülüyordu."

soL yazarı Kemal Okuyan da konuya farklı bir bakış açısı getirerek, saldırı sonrası kaleme aldığı yazıda: "Evet, burada bir plan var. Erdoğan’ın yönettiği AKP’nin ülkeyi yönetemez hale gelmesi isteniyor. Bunun dışında başka bir sonuç çıkartılamaz yaşananlardan." dedi. "Kaos modeli, emperyalistleri sonrasını fazla düşünme zahmetinden kurtarıyor." diyen Kemal Okuyan şöyle devam etti: "Kaos ise derin siyasi kriz ve kilitlenme, darbe, iç savaş, hatta dış müdahale (bu askeri olmak zorunda değil) gibi versiyonları olan bir geçiş evresine denk düşüyor."

Ankara’da patlama ve kaos planı

HDP'den patlamayla ilgili açıklama

Dünya basını Ankara'daki patlamayı böyle duyurdu

Putin'den Ankara'daki saldırıya kınama

Halk can derdinde, Erdoğan dünür ziyaretinde!

Avrupa Konseyi’nden Ankara saldırısına kınama

AKP'den patlamaya ilişkin ilk açıklama

Erdoğan'dan patlama açıklaması: Vatandaşlarımız endişe etmesin

ABD: Müttefikimizin yanındayız

ABD: Saldırı olacağını Türk makamları biliyordu

Davutoğlu'ndan ilk açıklama: Saldırıyı yapan örgüte dair somut bilgiye ulaştık
Kaynak: Haber.sol.org.tr